شامی کباب
فرهنگ غذایی ملل

شامی کباب نوعی کباب محلی هندی است که توسط گوشت چرخکرده تهیه میشود. شامی کباب قسمتی از غذاهای محلی هندوستان، پاکستان و بنگلادش بحساب میآید. شامی متشکل از گوشت چرخکرده، نخود فرنگی، تخم مرغ و ادویهجات گرم است. عموما مردم حیدرآباد، پنجاب، کشمیر و سِند این خوراک لذیذ را به عنوان میان وعدهای اشتها آور میل میکنند.
شامی کباب به غیر از غذایی سنتی برای بخشی از هندوستان خوراکی محترم شمرده میشود که، در اعیاد مذهبی پخته و میل میکنند. در کنار این غذا معمولا از سالاد یا چاشنی تهیه شده از پیاز، آبلیمو یا آبغوره و سبزیجات استفاده میشود. گرچه تاریخچه دقیقی از تهیه شامی کباب وجود ندارد، اما بنا بر روایتی قدیمی شامی کباب توسط یک آشپز برای پادشاه مغولی در زمان سلطه مغولان در هندوستان ابداع شده است. بنا بر این روایت چون پادشاه دندانهایش قدرت خرد و تکه کردن گوشتهای کباب شده را نداشت، این آشپز از گوشت کاملا له شده، شامی کباب با بافت بسیار نرم را تهیه کرد.
هندیها عموما در تهیه شامی کباب به غیر از گوشت چرخکرده، نخود له شده و تخممرغ از برگ نعنا و گشنیز خرد شده، ادویهجات گرم همانند : دارچین، فلفل سیاه، فلفل چیلی، زنجبیل و سیر استفاده میکنند. گاهی نیز از ادویه گرم ماسالا بجای استفاده از چندین نوع ادویه بهره میبرند. همچنین گفتنی است اغلب اوقات شامی را با نان «روتی» و به همراه سس گوجهفرنگی، سس چیلی یا انواع چاتنی سرو مینمایند. در ایران نیز انواع و اقسام شامی کباب در نقاط مختلف ایران تهیه میشود. از معروفترین شامیهای ایران میتوان به شامی بابلی، شامی کباب لری، شامی پوک، شامی لپه و ترشه شامی یاد کرد.