سرکه انگبین – نوشیدنی اصیل ایرانی

سرکه انگبین یکی از نوشیدنیهای بسیار قدیمی و سنتی ایران است که علاوه بر گوارا بودن، خواص دارویی بسیاری دارد و از گذشته مورد توجه اطبای سنتی بوده است. سکنجبین در واقع همان سرکه انگبین است، که متاسفانه در برخی منابع این دو را جدا از یکدیگر میشناسند. برای درک هر چه بهتر این مسئله ابتدا به ریشه و واژهشناسی این دو میپردازیم.
سرکه انگبین نوشیدنی فرح بخش و گوارایی است که از مخلوط مقدار مشخصی سرکه و عسل طبیعی به همراه مقداری نعناع یا عرق آن بدست میآید. سکنجبین معرب واژه سیکنگبین یا همان سرکه انگبین است. این واژه دقیقا نمونهای از روش آمیزهسازی کلمات در پارسی کهن میباشد. اما به مرور زمان به علت گرانی یا در دسترس نبودن عسل طبیعی بجای آن از شکر استفاده میکردند؛ از این جهت برخی بین سرکه انگبین سنتی و سکنجبین امروزی تمایز و تفاوت قائل میشوند. در هر حال هرجا سخن از خواص و فواید سکنجبین است و مصرف آن توصیه شده، منظور همان نوشیدنی سرکه انگبین اصیل و سنتی میباشد.
علاوه بر اینکه این نوشیدنی یا شربت بسیار گوارا و خوشمزه است، خواص دارویی بسیاری نیز دارد تا حدی که به آن لقب شاه داروی طب سنتی نیز دادهاند. در باب اهمیت آن بوعلی سینا رسالهای به نام السکنجبین با نام کامل «منافع الشراب المسمی سکنجبین» به زبان عربی نوشته است. این رساله در سال ۱۵۴۷ به زبان لاتین نیز ترجمه شده است.
فواید و خواص سرکه انگبین :
برای تقویت معده و کبد، رفع عطش، انسداد عروق، رفع سر درد و گرمی مفید است. افراد گرم مزاج میتوانند مقداری عرق کاسنی به آن اضافه کنند. خوردن شربت سرکه انگبین به همراه شاهتره برای قبل از حجامت توصیه شده است. همچنین این نوشیدنی برای رفع داغی کبد مفید است و به افرادی که با خوردن گرمیها دچار عارضه میشوند، بسیار سفارش شده است. البته افراد سرد مزاج باید کمتر از آن استفاده کنند. از دیگر خواص درمانی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
♦ کاهش چربی خون
♦ مفید برای کبد و گوارش
♦ مفید در درمان مشکلات گوارشی
♦ درمان نفخ معده
♦ برای درمان آسم گرم نیز مفید است.
♦ پاکسازی کبد چرب
♦ رفع عطش در فصل گرم
♦ اخلاط را در بدن معتدل می کند.
♦ باز کننده عروق و ضد انسداد
دستور تهیه سرکه انگبین :
سرکه انگور | یک لیوان |
عسل طبیعی | دو لیوان |
عرق نعناع | یک لیوان |
آب سالم | یک لیوان |
سرکه، آب و عرق نعناع را در قابلمهای مناسب ریخته و روی حرارت قرار دهید تا بجوش آید. سپس عسل را اضافه کنید و کاملا هم بزنید تا مخلوط شوند. وقتی مقدار آنها به یک چهارم رسید و کمی غلیظ شد از روی شعله بردارید. پس از سرد شدن سرکه انگیبین را درون بطری شیشهای ریخته و در یخچال نگهداری کنید.
نکات :
♦ منظور از آب سالم آب بدون کلر است. از آب معدنی هم میتوان استفاده کرد.
♦ بجای عسل از شکر سرخ هم میتوان استفاده کرد. در این صورت خواص درمانی آن تغییر میکند.
♦ در مصرف سرکه انگبین نباید زیاده روی کرد. برای مصرف مقداری از آن را با آب خنک مخلوط کرده و نوش جان کنید.
♦ افرادی که سرما خورگی یا زخم معده دارند، نباید استفاد نمایند.
دکتر کارت درسته
عسل به هیچ عنوان نباید بجوشد چون هیدروکسی متیل فورفورال عسل بالا میرود که این اصلا خوب نیست بهتر است همه مواد بجز عسل با هم بجوشانیم و بگذاریم دمای ان به زیر ۴۰ درجه سانتی گراد بیاید بعد عسل اضافه کنیم که مواد سمی تولید نشود و از خواص عسل استفاده کتیم باتشکر
سلام
ممنون از مطلبی که ذکر کردید.
درود بر شما، کاملا درسته
من هر مطلبی خوندم نوشته بود همشون با هم بجوشدالان یه ماه هر شب یه لیوان میخورم رژیم غذایی ام همونه ۸ کیلو وزنم کم شده
چ جالب خوشبحالتون
سلام و عرض ادب ،یعنی این مخلوط به لاغری هم کمک میکنه یا توام با رژیم غذایتون تاثیر گذار بوده!؟
دقیقا درست اشاره کردید عسل نباید گرمای بالای ۵۰ درجه ببیند
سلام
سپاس فراوان
دقت نظر و حُسن تذکر شما لازم به قدردانی ست.?????
عسل نباید مستقیم داغ شود ، مانند روغن سرخ کردن ، ولی در آب جوش اشکالی ندارد ، من برای بیماری های سرد ، مانند اسهال نوع سرد یا سرماخوردگی یا کرونا عسل یک قاشق در لیوان می ریزم و آب جوش میریزم سرش و هم میزنم و بعد از خنک شدن میخورم ، بسیار شفابخش هم هست .
درسته موافقم منم میخواستم بگم دیدم شما ذکر کردین، عسل نباید حرارت ببینه سمی میشه
دقیقن همینطوره باید بعد از خنک شدن عسل رو اضافه کرد
سلام برای کسیدکه بی قراری پا داره توصیه میکنید یکی بمن گفت سرکه انگبین بدم بخوره چون هم نمیتونه راحت بخوابه هم درد داره هم بی قراری در پا
سلام منم همچین مشکلی داشتم سندروم پای بیقراره طبع سردو خشک بود اینطور بودم انقدر گرمی خوردم طبعم شد گرم و خشک و کامل این مشکل از بین رفت
درودها وسپاس فراوان ازسردبیر محترم برای سایت خوب ومفیدتون
وتشکرویژه ازراهنمایی های خوب افرادمطلع وآگاه
سلام من سرکه انگبین هرشب داخل لیوان آب ولرم سه تاقاشق می ریزم ومیخورم ولی نمیدونم.تب بدن ام سرده یاگرم بعدم واسم خوبه یانه
سنگ صفراهم دارم بازم نمیدونم خوبه یا نه
سلام
لطفا قبل از مصرف هرگونه موادغذایی که خاصیت درمانی دارد با پزشک متخصص طب سنتی مطرح کنید.
عالی است ولی گرمای بدنم خیلی زیاد است نمیدونم چی داروی استفاده بکنم
سلام من سه چهار سال پیش از همین روش استفاده کردم ومقداری درست کردم و بعداز یک ماه استفاده،نتایجش فوقالعاده بود.
ولی بعدا توی سایت ها دیدم که نوشته اند ،عسل نباید بجوشد و…
به همین دلیل دفعه بعد که درست کردم نذاشتم بجوشه، وحدود دو ماه استفاده کردم،ولی از لحاظ اثربخشی با قبلی اصلا قابل قیاس نبود.
پس به نظر من این روش جوشوندن همه مواد بهترین روش هستش.
موفق باشید.
باسلام
عسل طبیعی دو لیوان یا دوقاشق؟
دولیوان زیاد نیست؟
سلام
طبق دستور باید دو لیوان استفاده کنید.
سلام،از سرکه کارخانه ای هم میشه استفاده کرد؟یا حتما باید خانگی باشه؟
سلام
قطعا استفاده از سرکه خانگی نتیجه بهتری خواهد داشت. اما از سرکههای بازاری هم میتوان استفاده کرد.
سلام به هموطنای عزیز. دستور پخت به این صورت است که ۱ لیوان عرق کاسنی ۱ لیوان عرق شاطره ونصف لیوان عرق نعنا بذارین جوش بیاد، سپس ۱لیوان سرکه انگور اضافه کرده و شعله را خاموش میکنیم. وبعد ۲ لیوان عسل مرغوب طبیعی اضافه کرده و خوب هم میزنیم. اگر درحین هم زدن عسل کف کند عسلتون مرغوب نیست%وبعد داخل ظرف شیشه ای در بسته در یخچال نگهداری شود. نکته:حتما عرقیجات ناب استفاده بشه حتما سرکه انگور خمره ای اعلا باشه. وحتما عسلتون خوب باشه. صحبت درمان است کم نذارین
سلام من وقتی کیک درست میکنم دخترم که ۹ ساله است از مواد خامش خیلی میخوره که تخم مرغ خام در اون هست و در کل نیمرو زیاد میخوره حالا صورتش کک مک درآورده روی بازوهاش پوست مرغی شده و ریزش موی بسیار شدید داره به طوری که روی سرش کاملا تاس شده چه دستوری دارید آیا سرکه انگبین براش خوبه برای سنش بد نیست ؟و این چه اثری روی کبدش گذاشته؟
سلام
از مشکلی که برای دختر شما بوجود آمده بسیار ناراحت شدیم. اما در این مورد لطفا لابلای مطالب اینترنتی دنبال پاسخ نباشید و فرزند خود را پیش یک پزشک حاذق ببرید.
سلام خسته نباشید میخواستم ببینم بهترین زمان مصرف این نوشیدنی در طول روز چه موقعی است
سلام
خیلی فرقی نمیکند اما توصیه شده که صبح و عصر مصرف شود.
سلام خسته نباشید من سرکه انگبین دو هفته خوردم سرم درد میکنه میخواستم بدونم این طبیعیه
سلام
قطعا که طبیعی نیست، اما شما ابتدا باید ریشه سردرد خودتان را پیدا کنید. شاید مربوط به این نوشیدنی نباشد.
سلام ۶۶ سالمه در کودکی خیلی مواقع شام یا نهار ما در چله تابستان سکنجبین مخلوط با آب و خیار رنده شده بود که در آن نان تریت میکردیم.
سلام مطلبتون خیلی مفیدوامبدوارکننده بودبرام،به شدت دنبال راهکاربودم برای همین خارش بدن اما نوشتیدبرای افراد گرم مزاج هنگام استحمام ورسیدن اب به بدن خارش کمترمیشه ولی من طبعم گرمه وعکس این برام اتفاق میفته گاهی دچارخارش شدیدمیشم
سلام من هم مشکل شما رو دارم به نتیجه ای نرسیدید ؟
سلام مطلبتون خیلی مفیدوامیدوارکننده بودبرام،به شدت دنبال راهکاربودم برای همین خارش بدن اما نوشتیدبرای افراد گرم مزاج هنگام استحمام ورسیدن اب به بدن خارش کمترمیشه ولی من طبعم گرمه وعکس این برام اتفاق میفته گاهی دچارخارش شدیدمیشم
سلام ببخشیدسرکه سیب هم باشه اسکال نداره
سلام
بهتره از سرکه انگور مرغوب استفاده کنید.