دمنوش لاغری (زیره ، زنیان ، آویشن)
دَمنوش نوعی نوشیدنی است که در آن جزیی از گل، برگ، ساقه، ریشه، دانه، پوستِ میوه یا اجزای دیگر گیاهان دارویی که قابل حل در آب است، بصورت خشک یا تازه مورد استفاده قرار میگیرد. دمکردن یا گرفتن عصاره به وسیلهٔ آب متداولترین و قدیمیترین روش به کار بردن داروهای گیاهی است. دمنوشی که در این مطلب ذکر شده است از خواص بسیاری برای سلامت بدن و البته کاهش وزن برخودار است. در ادامه به معرفی خواص و ویژگیهای دمنوش زیره، زنیان و آویشن میپردازیم.
تسریع کننده کاهش وزن:
مصرف زیره باعث کاهش وزن میشود. طبق نظر محققان، پرنیل فلاونوئیدهای موجود در زیره و حفظ یکپارچگی سلول های بتا در جزایر لانگرهانس لوزالمعده در نتیجه مصرف این گیاه، می تواند دلیل بروز اثرات مفید آن بر کاهش وزن و پروفایل متابولیک بدن باشد. همچنین ممکن است فاکتورهای رشد شبه انسولینی (IGFs) و پروتئین های اتصالی آنها در این امر دخیل باشند.
در یک تحقیق پژوهشی مشاهده شد که میزان کاهش وزن و چربی بدن در زنانی که در رژیم لاغری خود زیره هم مصرف می کردند بیشتر از گروهی بود که رژیم لاغری آنها فاقد زیره بود. در این تحقیق، کاهش بیشتر شاخص توده بدنی و سایز دور کمر نیز بر اثر مصرف زیره مشاهده شد.
بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش:
ترکیب آلی آروماتیک موجود در زیره به نام کومین آلدهید، باعث فعالسازی غدد بزاقی در دهان می شود و هضم اولیه غذا را تسهیل میکند. همچنین تیمول موجود در زیره همین کار را در مورد غدد ترشح کننده اسیدها، صفرا و آنزیم های مسئول هضم کامل غذا در معده و روده انجام می دهد. محققان مشاهده نمودند که مصرف عصاره زیره باعث افزایش فعالیت آنزیم های آمیلاز، پروتئاز و فیتاز میشود که در هضم قند، پروتئین و چربی دخیل هستند. ادویههایی مانند زیره باعث تحریک جریان صفراوی و افزایش اسیدهای صفراوی میشوند که نقش مهمی در عمل هضم دارند.
مصرف زنیان نیز باعث افزایش فعالیت آنزیم لیپاز و آمیلاز میشود. همچنین روغنهای فرار موجود در آویشن باعث ضد نفخ بودن آن میشوند. آویشن خاصیت ضد میکروبی دارد و از رشد باکتری های مضر در دستگاه گوارش جلوگیری میکند. محققان عنوان کردهاند که خاصیت ضد میکروبی اسانس آویشن را می توان به کامفن و ترکیبات فنلی موجود در آن نسبت داد.
مواد لازم برای تهیهی دمنوش لاغری :
• نیم لیتر آب جوش
• دو قاشق مرباخوری زیرهی سبز
• دو قاشق مرباخوری دانه سبز زنیان
• دو قاشق مرباخوری آویشن تازه
طرز تهیهی دمنوش :
همهی مواد را داخل قوری بریزید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشند. قوری را از روی حرات بردارید و اجازه دهید تا قوری سرد شود. دمنوش را صاف کنید و آن را بنوشید.