خواص دارویی و درمانی پیاز

پیاز (Onion) نوعی گیاه غدهای گوشتی زیر زمینی از خانواده پیازیان است و نام علمی آن Allium Cepa L میباشد. عموماً، پیاز به بخشی از گیاه اطلاق میشود که هر گیاهی از طبقهی آلیومها دارای آن است. اما معمولاً منظور از پیاز، گیاه تند مزهای است که بوی تندی هم دارد و در تهیهی انواع غذاها به عنوان نوعی مادهی طعم دهنده از آن استفاده میشود.
پیازی که به صورت وحشی در طبیعت بروید شناخته نشده است، ولی از حداقل ۷۰۰۰ سال پیش به طور انتخابی کاشته و پرورش داده شده است. آن گیاهی دو ساله است ولی معمولاً به صورت یکساله کاشته میشود. انواع جدید معمولاً تا ارتفاع ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر رشد میکنند. برگها سبز مایل به زرد هستند و در یک ردیف باریک مسطح به شکل بادبزن و متناوب رشد میکنند. آنها گوشتی، توخالی و استوانهای شکل و یک طرف مسطح هستند. در پهنترین حالتشان یکچهارم از راهی که به سمت نوک ضخیم و مخروطی شکل میپیمایند هستند. ته هر برگ معمولاً غلاف سفیدی است که از پایه اصلی میروید. از زیر هر پایه اصلی دستهای از ریشههای فیبری از فاصله کوتاهی از خاک گسترش مییابند. هنگامیکه پیاز بالغ میشود، ذخایر غذایی شروع به انباشته شدن در ته برگ و برجستگی پیاز میکنند.
پیاز دارای ویتامین ث و آنزیم اکسیداز بوده که برای هضم غذا مفیدند. همچنین به دلیل داشتن سلنیوم، مواد گوگردی، انسولین گیاهی، اسیدهای آمینه و…، برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف و تأمین سلامتی بدن مفید است. پیاز دارای خواص بسیار فراوانی برای سلامتی بدن است که از دیرباز به عنوان درمان برای برخی از بیماریها نیز استفاده میشده است. در نوشتار ذیل با برخی از خواص درمانی و دارویی پیاز آشنا میشوید.
# پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
# برای تقویت نیروی جنسی چه زن و چه مرد گوشت را همراه پیاز زیاد بپزید.
# پیاز پخته همراه با چربی دفع کننده اخلاط سینه میباشد.
# زیاده روی در خوردن پیاز موجب تشنگی، استفراغ، تیرگی چهره و حتی فراموشی می شود.
# پیاز به علت داشتن گوگرد ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریهها گردد با عفونتهای مجاری تنفسی، مانند آسم ، برونشیت و گریپ و غیره مبارزه می کند.
# یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله ی خود در دانشکده ی پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود که: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته ی قلبی و مغزی می شود.
# پیاز قادر است که کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.
# پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
# برای درمان زردی پیاز را در سرکه سیب پخته میل کنید.
# برای درمان ورم طحال به روش ۲۵ استفاده کنید.
# اگر کسی دچار هاری شد یعنی سگ هار او را گاز گرفت، روزانه حدود ۳۰۰ گرم آب پیاز همراه آب به مدت ۳ روز بخورد در عین حال جهت زدن واکسن از پزشک فراموش نکند.
# یک روش دیگر برای سوختگی، آب پیاز را با عسل مخلوط کرده بهصورت مرهم روی سوختگی بمالید.
# کسانی که میخواهند چربی خونشان کم شود روزانه ۶۰ گرم پیاز خام بخورند.
# برای درمان چین و چروک پوست صورت یک پیاز را خرد کرده زیاد درشت یا ریز نباشد با یک لیوان آب بپزید تا آب لیوان به نصف برسد، صبح ناشتا بنوشید اگر حساسیت داشتید منصرف شوید.
# مخلوطی از آب پیاز و عسل، ناراحتی سرماخوردگی، سرفه، گلودرد، حساسیت، تب و … را برطرف می کند.
# قرار دادن برش های پیاز روی پیشانی، از بروز عارضه جانبی تب پیشگیری می کند.
# مصرف روزانه یک عدد پیاز، بی خوابی یا اختلال خواب را برطرف می کند.
# با افزایش ترشح معده، ناراحتی گوارشی را برطرف می کند.
# پیاز از لخته شدن خون جلوگیری میکند در نتیجه برای امراض وخیم قلبی بسیار مفید است.
# کسانی که دستگاه هاضمه ضعیفی دارند کمتر پیاز استفاده کنند.
# کسانی که تب دارند پیاز داغ را روی شکم خود بگذارند وقتی سرد شد از روی شکم بردارند.
# برای معالجه ترک دست و پا پیاز را رنده کرده دست خود را داخل آن بگذارید روزی ۲ بار این عمل را تکرار کنید.
# کسانی که ناخن های آنها درد میکند پیاز را در آتش یا در فر پخته ضماد پیاز پخته را روی ناخنها بگذارند.
# بهخاطر وجود گوگرد در پیاز برای تقویت سلسله اعصاب بسیار مفید است.
# ترکیبات شیمیایی که در پیاز وجود دارد از لخته شدن خون جلوگیری میکند این ترکیبات مانع تجمع پلاکت در شریانها و همچنین تشکیل لخته های خونی در سیاهرگ که دو عامل موثر در بروز سکته های قلبی و مغزی است ؛ می شوند
# پیاز از قدیمی ترین سبزی هایی است که بشر استفاده می کند. از این سبزی نه تنها برای طعم دادن به غذا، بلکه حتی برای بسیاری حکم طلا داشته و آن را در داد و ستدهایشان به کار می برده اند .
# ارزشی که قدیما برای پیاز قائل بودند، بی دلیل نیست زیرا تحقیقات گسترده پژوهشگران در دهه اخیر از حقایق جالبی در این زمینه پرده برداشته است. اگر از افرادی هستید که علاقه ای به مصرف پیاز ندارند، حتما این مطلب را بخوانید.
# گرفتگی بینی و سردرد برای هیچکس خوشایند نیست. خوردن پیاز باعث نرم شدن مخاط بینی شده و از جدی تر شدن مشکلات سینوسی جلوگیری می کند. پیاز سبب تخلیه مخاط های سینوسی می شود.
# پیاز در درمان بی خوابی سودمند است.
# کسانی که قند خونشان کمتر از حد طبیعی است از خوردن پیاز خودداری کنند.
# برای درمان میگرن پیاز خام را له کرده بر پیشانی بگذارید.
# برای ساکت کردن سوزش گزش زنبور از ضماد پیاز استفاده کنید.
# از بروز پوکی استخوان پیشگیری می کند.
# التهاب ایجاد شده در مفصل ها را برطرف می کند.
# مالیدن مخلوطی از آب پیاز و زردچوبه، لکه های تیره روی پوست را از بین می برد.
# تقویت کننده حافظه و سیستم عصبی است.
# اگر پیاز پخته گرم را بر روی دمل قرار دهید باعث باز شدن آن میشود.
# برای درمان بواسیر پیاز پخته را بهصورت ضماد در محل بگذارید.
# برای تحریک میل شهوت تخم پیاز را کوبیده همراه نبات روزی یک قاشق چایخوری میل شود.
# برای رفع بوی پیاز بعد از خوردن کمی گردو بجوید.
# برای جلوگیری از خونریزی بینی پیاز را بهصورت برش برش درآورده به پشت گردن خود بمالید.
# کسانی که دچار ورمهای مفصلی مخصوصاً ساق پا میباشند از شربت پیاز بهخصوص خود پیاز استفاده کنند.
# برای درمان دندان درد پنبهای را با آب پیاز آغشته کرده روی دندان بگذارید.
# برای درمان درد گوش پیاز پخته را که در فر پخته شده باشد با کمی گره مخلوط کرده داخل یک پارچه بگذارید و پارچه را در سوراخ گوش قرار دهید پس از ساکت شدن درد پارچه را بیرون آورید.
# برای درمان تنگی نفس آب پیاز + آب لیمو همراه آب مخلوط نموده میل شود. لیمو یک عدد + آب پیاز ۲ قاشق + آب یک لیوان.
# برای رفع گرفتگی صدا پیاز را زیر آتش یا در فر پخته با کره مخلوط نموده میل شود.
# خوردن پیاز باعث میشود که رنگ چهره باز و جذاب گردد به خاطر همین خانمهایی که میخواهند چهرهای قشنگ و زیبا داشته باشند همراه غذا پیاز بخورند.
# کسانی که درد سیاتیک دارند محل درد پیاز رنده شده را بهصورت ضماد بگذارند.
# پیاز درمان کننده کمبود ویتامین ث میباشد.
# فیتوکمیکال موجود در پیاز عملکرد ویتامین C را در بدن بهبود می بخشد.
# کروم آن باعث تنظیم قندخون می شود.
# قرن هاست که از پیاز برای کاهش التهاب و درمان عفونت استفاده می شود.
# مصرف پیاز خام، میزان کلسترول مفید را افزایش می دهد و در نتیجه باعث حفظ سلامت قلب می شود.
# ترکیب قوی موجود در آن به نام کورستین، نقش چشمگیری در پیشگیری از سرطان دارد.
# روی گزیدگی زنبور، بلافاصله آب پیاز بمالید تا درد و سوزش آن تسکین پیدا کند.
# با از بین بردن رادیکال های آزاد، خطر بروز زخم معده را کاهش می دهد.
# برای بیماری برص پیاز کوبیده با عسل و نمک و باروت مخلوط نموده بهصورت مرهم بگذارند.
# پیاز برای بیماران ریوی و عفونت مفید است.
# به خاطر فسفری که در پیاز وجود دارد برای کسانی که کار فکری دارند و سخت میخوابند بسیار مفید است.
# کسانی که ورم پروستات دارند از شربت پیاز استفاده کنند روزی ۴ قاشق با یک لیوان آب.
# پیاز دندانها را محکم و از نرمی استخوان جلوگیری میکند.
# برای درمان تبهای تیفوئیدی پیاز را رنده کرده و پاها را تا قوزک پا در پیاز رنده شده بخوابانید حدود ۲ تا ۳ کیلو پیاز لازم است.
# کسانی که دیفتری گرفتهاند از آب پیاز بهعنوان ضدعفونی کننده استفاده کنند آب پیاز را با آب رقیق کرده و غرغره کنند و استنشاق نمایند کودکانی که توان استنشاقی ندارند داخل دهان را با یک پنبه آغشته به آب پیاز رقیق شده با آب بشویند و از آب پیاز خیلی رقیق شده چند قطره در بینی کودک بچکانید برای کودک قطره کلروسدیم بهتر است (آب نمک).
# برای سردردهای عصبی پیشانی را با آب پیاز رنده شده کمپرس کنید.
# برای درمان سوختگیها پیاز رنده شده را با نمک دریایی مخلوط کنید بهصورت ضماد روی پوست بگذارید.
# بهخاطر پتاسیمی که در پیاز وجود دارد مقوی قلب میباشد.
# پیاز را در خاکستر داغ یا در فر پخته سپس بهصورت ضماد کف پا بگذارید برای امراض قلبی مفیداست.
# اگر گوش شما وزوز میکند پنبه آغشته به آب پیاز را در گوش بگذارید.
# همیشه همراه برنج پیاز بخورید زیرا در مغز برنج مادهای است که نابود کننده ویتامین ب میباشد و پیاز مانع آن میشود.
# برای اینکه پشه از اطراف تخت شما دور شود پیاز را برش زده و اطراف تخت خود بگذارید.
# کسانی که تصلب شرائین دارند از پیاز پخته استفاده کننده و سعی کنند مواد گیاهی را بیشتر از مواد غیرگیاهی استفاده کنند.
# برای زیبایی چهره آب پیاز یک قاشق + آب شاهی یک قاشق با کمی آب بنوشید.
# برای رفع لکههای قهوهای صورت آب پیاز یک قاشق + آب خیار یک قاشق با کمی عسل مخلوط کرده به مدت ۳ تا ۴ ساعت روی پوست بگذارید، سپس بشویید.
# خوردن پیاز از بیماری جذام جلوگیری میکند.
# برای کسانی که آلبومینوری دارند (این بیماری با وجود آلبومین در ادرار تشخیص داده میشود علت آن احتقاق یا تورم و التهاب کلیهها است که برای پیدایش موانعی در جریان گردش خون به وجود میآید، این بیماری در دوران حاملگی در بیماران قلبی، ریوی و کبدی بروز میکند). برای درمان این بیماری پیاز را جزء برنامه غذایی خود قرار دهید همچنین شبها سعی کنید غذاهای سبک مخصوصاً میوه بخورید.
# هنگام حملههای عصبی پیاز را دو قسمت نموده جلوی بینی بگیرید و نفس عمیقی بکشید.
# برای درمان گرفتگی صدا پیاز در برگ کلم پیچیده در خاکستر آتش یا فر پخته نموده سپس با روغن زیتون مخلوط کرده میل شود.
# کسانی که بیماری قند دارند پیاز خام را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
# پیاز به علّت داشتن فسفر ، کارهای فکری را آسان می کند.
# برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف زودتر خواب به سراغ آنها خواهد آمد.
# پیاز، برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.
# برای جلوگیری از خون دماغ می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.
# پیاز لثهها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.
# پیاز سرشار از ویتامینهای A و B و C می باشد ونیزدارای آهن، آهک، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد، ید،سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.
# پیاز خام، برای پوست، موهای سر، کلیهها و مثانه مفید است.
# پیاز پخته، ملیّن (نرم کننده) است و برای کسانی که رودهی ضعیفی دارند، غذای مناسبی است. البته سرخ کردن پیاز با روغن، آن را سنگین می نماید، مگر آنکه زیاد سرخ نشود و روغن کمی مصرف گردد.
# پیاز نیز مانند سیر خاصیت ضدعفونی دارد و قادر است از تجمع پلاکت ها جلوگیری کند و در تجزیه ی فیبرین(لخته ی خون) دخالت نماید.
وجود ترکیبات گوگردی در پیاز، موجب جلوگیری از تجمع پلاکت ها شده، از لخته شدن خون داخل رگ ها پیشگیری می نمایند.
# آب پیاز برای دندان درد مفید است. برای تسکین درد باید آب پیاز را روی دندان ریخت و کمی نگاه داشت، این عمل را میتوان با پنبه انجام داد.
# خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها میشود.
# در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده ی سوختگیها و بواسیر است.
# مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان میسازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردردهای شدید نیمه ی سر و سردردهای عصبی را آرام میکند.
# تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل میشود، دردهای شدید نیمهی سر ( میگرن ) را بر طرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین میبرد.
# برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت میشود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
# پیاز، تقریبا تمام خواص سیر را در معالجهی فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و غیره را دارد.
# مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج میشود.
برای برطرف کردن بوی بد پیاز بعد از مصرف آن، می توانید یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته میل نمایید و یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگاه دارید.
# استفاده از پیازی که با چربی پخته شده باشد، برای دفع اخلاط چسبنده از سینه مفید است.
# مصرف پیاز پخته با چربی برای رفع یبوست و نفخ رودهها مفید است. برای این منظور پیاز را با ملایمت بپزید و در هنگام پختن به تدریج به آن کره اضافه نمایید و سپس مصرف کنید.
# اگر ورقههای نازک پیاز در شیر، پخته و مصرف شود، برای درمان دردهای حاصل از قولنج رودهها و ناراحتیهای شکم مفید است.
# پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.
# مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.
# مصرف پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی (یرقان) ، ورم طحال و استفراغ صفراوی مفید است.
# تخم پیاز طبیعت گرم دارد و خوردن ۴ تا ۵ گرم آن برای تحریک نیروی جنسی موثر است.
# قرار دادن پیاز پخته و گرم در محل سوختگی و یا قرار دادن آن در محل بواسیر اثر شفا بخش دارد، زیرا خون را به طرف سطح پوست انتقال داده و از تجمع خون در رگ های بواسیری میکاهد.
# اگر با آب پیاز چیزی روی کاغذ بنویسید، دیده نمیشود ولی همین که آن را گرم کنید و حرارت دهید، کلمات ظاهر میگردد.
# دانشمندان علم گیاهشناسی معتقدند که، مصرف پیاز خام برای رفع ناراحتیهای حاصل از آشامیدن آبهای مختلف در هنگام مسافرت و جلوگیری از ناراحتیهای ناشی از هوای آلوده، مفید میباشد.
# برای برطرف ساختن صدای داخل گوش میتوان پنیه ای را به پیاز آغشته کرد و در گوش قرار داد. به زودی صدای گوش شما برطرف می شود.
# خوردن پیاز خام در روز خستگی شما را برطرف می نماید و اعصاب را تسکین میبخشد.
# برای معالجه ی ترک خوردگی دست، یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به مدت ۱۲ دقیقه روی دست خود بمالید. اگر هر روز دو بار این کار انجام شود، ترک های دست شما بهبود خواهد یافت.
# برای معالجه ی ورم و آماس بدن می توان ۲عدد پیاز را رنده نمود و یک لیتر شیر که به جوش آمده است را داخل آن ریخت و پس از ۲۴ ساعت که دم کشیده و سرد شد، آن را صاف نمود و هر روز سه لیوان کوچک از آن را نوشید.
# برای درمان نیش زنبور و مگس می توانید یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به صورت پماد و مرهم روی محل نیش زدگی بگذارید. پس از مدتی ورم کم شده و درد تسکین پیدا می کند.
# برای معالجه ی کورک و دمل نیز می توان از روش بالا سود جست.
پیاز به دلیل داشتن موادی از جمله پروستاگلاندین ها، رگ های خونی را گشاد می کند و موجب کم شدن فشار خون می شود.
# پیاز دارای مخمر است که برای آسان نمودن هضم نشاسته مفید است. باید توجه داشت هضم پوست های نازکی که ورق پیاز را پوشانده خیلی دشوار است و باید هنگام مصرف آن را جدا نمود.
# پیاز اشتها آور و کاهش دهندهی ناراحتیهای مربوط به نفخ شکم و غیره است.
# پیاز برای پیش گیری از ابتلا به تصلب شرایین هم به کار می رود. سازمان بهداشت جهانی مصرف پیاز را برای درمان نارسایی های رگ های خونی سالمندان توصیه نموده است.
# پیاز به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، موجب شفای بیماری دیابت می گردد، پس برای اشخاص مبتلا به بیماری قند مضر نیست.
# پیاز دارای هورمون دیاستازی است که غدد اشک و آمیزشی و گوارشی را تقویت می کند. این مواد در اثر حرارت از بین می روند. بنابراین پیاز پخته در نیروی جنسی و هاضمه تأثیری ندارد و اشک آور هم نیست.
# بو کردن آب پیاز به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای به هوش آمدن فردی که سست یا بی هوش شده و همچنین برای رفع تشنج ، بسیار مفید است.
سلام – مطلب بسیار عالی و مفید بود . ممنون .