گمنه بوشهری
گمنه یا گِوِنه یکی از غذاهای محلی استان بوشهر و البته خوزستان است که از لَلَک (بلغور ریز گندم) تهیه میشود. گمنه یکی از خوراکهای قدیمی جنوبی است که بیشتر بجای پلو استفاده میشده است و همراه خورش یا قلیه جنوبی میخوردند. گمنه را به عنوان یک خوراک پر مصرف در بیشتر هیاتهای مذهبی در ایام سوگواری تهیه میکنند یا در مراسم مختلفی مثل پشت پای مسافر میپزند.
گمنه را بطور سنتی از للک به همراه پیاز و روغن درست میکنند و همانند برنج دمپخت میشود. در برخی از شهرستانهای بوشهر انواع مختلفی از گمنه همانند : گمنه پیازی و گمنه درهمی تهیه میشود که مواد اولیه اصلی آنها همان گمنه است. برخی نیز در گمنه گوجه اضافه میکنند و بجای آب از آب مرغ برای طعم دهی بهتر استفاده میکنند. لازم به ذکر است گمنه بسیار شبیه کوسکوس عربی است.
به دلیل استفاده از بلغور، این غذا برای کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماریهای قلبی، جلوگیری از دیابت (به دلیل وجود فیبر فراوان)، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش سرطان پستان در خانمها مفید است. برای یادگیری طرز تهیه گمنه جنوبی به بخش آشپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.