نان فطیر و انواع آن
فطیر یا فتیر نانی را گویند که برای تهیه خمیر آن از خمیر مایه استفاده نشده باشد یا در اصطلاح خمیر آن ور نیامده است. فطیر در لغت به معنای خمیر برنمیاده معنا شده است. البته نوعی از فطیر وجود دارد که به انواع نان شیرینی گفته میشود که از آرد، تخممرغ و شکر تهیه شود. نان فطیر تقریبا در تمام نواحی ایران پخته میشود. ریشه پیدایش این نان را مربوط به قوم یهود میدانند و اینطور بیان کردهاند که یهودیان در هنگام خروج از مصر فرصت کافی برای استفاده از خمیر ور آمده نداشتند و از خمیر فطیر برای پخت نان استفاده کردند.
فطیرها انواع و اقسام مختلفی دارد که در نواحی مختلف ایران با مواد اولیه مختلف تهیه میشود گاهی نیز برای تهیه فطیرها از شیر بجای آب استفاده میکنند. فطیرها بطور سنتی در تنور پخته میشود و گاهی ممکن به صورت نان مغزدار یا همراه کره محلی بصورت نان روغنی تهیه شود.
از انواع معروف فطیرها در ایران میتوان به فطیر خراسان (فطیر مَسکه، فطیر قَتلمه، کیلی فطیر، فطیر کِزک)، فطیر اراک، فطیر آستارا، فطیر سراب، فطیر مهربان، فطیر آذربایجان، فطیر اردبیل، فطیر لرستان اشاره کرد. همچنین در ادیان مختلفی همچون یهودیت و مسیحیت نوعی از فطیرها در آیین و مراسم مختلف طبخ و استفاده میشود.