نان شیرمال
Sheermal
نان شیرمال یا نان دَشتری نوعی نان سنتی در ایران است، شبیه نان فطیر که با شیر پخته میشود و به همین دلیل که خمیر آن با شیر تهیه و مالش داده میشود شیرمال میگویند. در ترکیه، مناطقی از هند و همچنین بنگلادش نیز نان شیرمال میپزند که به احتمال فراوان از ایران وارد آن مناطق شده است. نان شیرمال بیشتر در ایران با آرد، تخم مرغ، شیر، شکر تهیه میشود اما دستور تهیههای متفاوتی در نواحی مختلف ایران دارد و در بسیاری از مناطق برای طعم دهی بهتر به آن زعفران اضافه میکنند.
شیرمال یکی از قدیمیترین نانهای شیرین یا نان قندی در ایران است که عموما به صورت دایره با قطر کمتر از ۴۰ سانت و با نقوش مختلف روی نان تهیه و طبخ میشود. به نان شیرمال بدین جهت نان دَشتری نیز میگفتند که معمولا برای تهیه آن از آرد بدون سبوس استفاده میکردند. از معروفترین شیرمالهای ایران که در نواحی مختلف ایران تهیه میشود، میتوان به شیرمال سمنان، شیرمال همدان، شیرمال بیجار، شیرمال نایین که شکل کاملا متفاوتی دارد، شیرمال اصفهان و شیرمال ترکی اشاره کرد.