مسقطی – Masghati
مسقطی یک نوع شیرینی سنتی است که از نشاسته، روغن، شکر، هل و زعفران تهیه میشود. مسقطی را با عنوان حلوا مسقطی نیز میشناسند و بهترین نوع را آن به شهر لار یا به نام مسقطی لاری نسبت میدهند. طرز تهیه مسقطی چیزی شبیه فرنی نشاسته است اما مدت زمان بسیار بیشتری برای تهیه مسقطی لازم است. مسقطی را به عنوان یک شیرینی یا دسر جنوبی میشناسند که دستور تهیه آن در شهرهای مختلف متفاوت است، بطور مثال مسقطی شیرازی را با زعفران و مسطقی کرمان را بدون زعفران تهیه میکنند.
نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی درباره مسقطی چنین ذکر کرده است : «این مسقطی طلایی رنگ را از مسقط در عمان در سبدهای کوچک برگ خرما وارد سواحل خلیج فارس شد و سپس در بندرعباس، بندر لنگه، بوشهر و برخی دیگر از شهرهای جنوبی نظیر آن تهیه میشد. مقداری از کیفیت تهیه مسطقی بستگی به روغن زرد آن دارد که درگذشته روغن زرد اعلا همیشه وجود داشته است اما هم اکنون بیشتر از کره یا ترکیب کره و روغن گیاهی استفاده میشود.»
امروزه مسقطی را بیشتر به عنوان سوغات لار یا سیرجان میشناسند که باید یادآور شویم، در سال ۱۳۹۴ این شیرینی خوشمزه به عنوان ره آورد منطقه لار ثبت ملی شد. همان طور که اشاره شد در بسیاری از نواحی ایران این شیرینی یا دسر در انواع و اسامی مختلفی تهیه میشود، بطور مثال در بروجرد به مسقطی، موشکوفی نیز میگویند. مسقطی زعفرانی، مسقطی لبو، مسقطی خامهای و مسقطی کاکائویی تنها برخی از انواع مسقطیهای تهیه شده در نواحی مختلف ایران هستند.