شیرینی پنجرهای
نان پنجرهای یا شیرینی پنجرهای یکی از شیرینیهای بین المللی است که در بسیاری از کشورهای دنیا و علی الخصوص کشورهای حوزه اسکاندیناوی به عنوان شیرینی رسمی سال نو طبخ و استفاده میشود. در ایران نیز این شیرینی از گذشته مورد استفاده بوده است، اما علی رقم اینکه برخی منابع این شیرینی را به عنوان شیرینی سنتی و اصیل ایرانی معرفی میکنند، مدارک موثق درباره تاریخچه آن وجود ندارد.
مواد تشکیل دهنده آن عموما آرد گندم، تخم مرغ، پودر نشاسته و شکر است. خمیر این شیرینی توسط قالبهای شکلدار آهنی که در روغن داغ میشوند، به شکل آنها طبخ میشود. دستور پختهایی که در کشورهای اسکاندیناوی همانند نروژ و سوئد وجود دارد در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی شناخته شده است و مورد استفاده قرار میگیرد. نام انگلیسی این شیرینی روزِت (Rosette) است، اما بر اساس کشوری که در آن تهیه میشود نامهای متفاوتی دارد، بطور مثال در سوئد struva گفته میشود و در چین نام Kuih Rose دارد.
قالبهایی که برای تهیه نان پنجرهای استفاده میشوند آهنی یا از جنس برنجی است که دارای یک بدنه طرحدار و دسته بلند آهنی میباشد. این قالبها اکثرا بر اساس طرح آن اسامی متفاوتی دارد؛ همچون قالب لانه زنبوری یا قالب پروانهای.
نکته قابل توجه درباره شیرینی پنجرهای استفاده آن در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان شیرینی سال نو یا اعیاد مذهبی آنان است. در ایران، ترکیه، سوئد، فنلاند، هند، چین، مالزی، مکزیک، نروژ، بنگلادش، آمریکا و … این شیرینی تقریبا با مواد اولیه مشابهی طبخ و آماده میشود.
بیشتر بخوانید : طرز تهیه شیرینی پنجرهای