سس ولوته – Velouté sauce
سس وِلَوته (Velouté sauce) یکی از سسهای فرانسوی و در کنار سس بشامل، سس گوجه فرنگی، سس اسپانیول و سس هالندیز، جزوه ۵ سس مادر یا کلاسیک در آشپزی فرانسوی است. ماری آنتوان کارِم یکی از آشپزهای معروف فرانسوی در قرن هجدم میلادی این سسها را به عنوان مهمترین سسهای آشپزی فرانسوی نام برده است. ولوته در لغت به معنای مخملی میباشد.
سس ولوته متشکل از عصاره گوشت سفید (استاک مرغ) و روو roux (آرد و کره تفت خورده) به همراه ادویهجات است و در بسیاری از خوراکهای گوشتی و حتی سبزیجات فرانسوی کاربرد دارد. البته در برخی موارد سس ولوته از عصاره گوشت گوساله (Veal Veloute) یا عصاره ماهی (Fish Veloute) تهیه میشود. سس ولوته همانند سس بشامل پایه بسیاری از سسهای دیگر همانند سس سوپریم است. سس المانت، سس بلغاری، سس پولت و سس نورماندی نیز از مشتقات سس ولوته میباشند. برای یادگیری طرز تهیه سس ولوته به بخش آشپزی مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.