سس هالندیز – Hollandaise sauce
سس هالندیز (Hollandaise sauce) یکی دیگر از سسهای فرانسوی است که در کنار سسهایی همانند بشامل و ولوته یکی از سسهای پایه در آشپزی فرانسوی محسوب میشود. هالندیز ترکیبی از کره آبکرده به همراه زرده تخم مرغ است که معمولا با آب لیموترش یا سرکه و نمک و فلفل سیاه مزهدار میشود. هالندیز سس محبوب برای بسیاری از خوراکهای سبزیجات فرانسوی است که بافت خامهای و ترش مزه دارد.
باور بسیاری از مورخان درباره تاریخچه سس هالندیز این است که این سس در اصل سس هلندی بوده است که توسط پادشاه هلند و پس از بازدید از فرانسه، در فرانسه شناخته و معروف میشود. با این حال برخی نیز بر این باورند که سس هلندی با سس هالندیز امروزی کمی متفاوت بوده است و در دستور تهیه اولیه آن از مواد دیگری نیز استفاده میشده است. اولین اشاره مکتوب به این سس در یک کتاب آشپزی هلندی در سال ۱۵۹۳ میلادی شده است. البته لازم به ذکر است در گذشته به این سس، اِزینی (sauce Isigny) میگفتند زیرا برای تهیه آن از کره مشهور شهر اِزینی در نرماندی فرانسه استفاده میشده است.
سس هالندیز دستور تهیههای فراوانی دارد و بنا به ذائقه افراد از مواد مختلفی همانند نعناع و جوزهندی برای مزهدار کردن آن استفاده میشود، اما برای تهیه هالندیز مرغوب و خوب میبایست مهارت کافی و صبر و حوصله خوبی داشت. معمولا سس هالندیز بصورت گرم سرو میشود. برای یادگیری طرز تهیه سس هالندیز به بخش آشپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.