سس اسپانیول – Espagnole sauce
سس اسپانیول از سسهای فرانسوی و یکی از پنج سس مادر در آشپزی کلاسیک فرانسوی است. سس اسپانسول دارای طعم و عطر به شدت قوی میباشد و کمتر به طور مستقیم بر روی غذا استفاده میشود. این سس همانند سسهای دیگر فرانسوی پایه بسیاری از سسهای محبوب در سراسر دنیا میباشد. سس بورگینیون، سس آفریکین، سس شاسر و دِمی گلیس از معروفترین مشتقات آن میباشند.
بطور سنتی سس اسپانیول از آرد و کره تفت داده (roux)، استاک گوشت یا آب، سبزیجات (mirepoix)، ادویهجات و پوره گوجه فرنگی تهیه میشود. با ترکیب سس اسپانیول و استاک قهوهای دمی گلیس بوجود میآید که به عنوان جایگزین برای سسهای قهوهای بسیار پرکاربرد است و در کنار بسیاری از غذاهای گوشتی سرو میشود.
گمانه زنی درباره نام و تاریخچه این سس بسیار است، برخی معتقدند این سس اتصال آشپزی فرانسوی و اسپانیایی است و برخی دیگر نیز معتقدند یک آشپز اسپانیایی با یکی از درباریان لویی سیزدهم ازدواج میکند و بعد از ساخت و ابداع آن، این سس را به افتخار او سس اسپانیول نامگذاری میکنند. برای یادگیری طرز تهیه سس اسپانیول به بخش آشپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.