روغن سویا – Soybean oil
روغن سویا، روغن گیاهی است که از دانههای روغنی سویا استخراج میشود. این روغن در پخت و پز، در صنعت به عنوان سوخت یا جوهر و در تهیه رنگهای روغنی استفاده میشود. روغن تهیه شده از دانههای سویا یکی از روغنهای گیاهی است که این روزها برای تهیه انواع سسها مورد استفاده قرار میگیرد.
باور عموم بر این است که چون دانه سویا حاوی پروتئین بسیاری است، مصرف روغن سویا نیز برای پخت و پز مفید است در صورتی که این روغن حاوی اسید لینولئیک بسیار بالایی است و به همین دلیل به آن نمیتوان حرارت بالایی داد یا برای تهیه روغن سرخ کردنی استفاده کرد.
روغن سویا علاوه بر استفاده صنعتی و خوراکی، استفاده دارویی دارد به این ترتیب که، استفاده موضعی از روغن سویا در افراد مبتلا به پوکی استخوان میتواند تا حد زیادی روند پوکی استخوان را در آنها کنترل کند. همچنین روغن سویا در کاهش میزان خستگی و استرس زنان باردار مفید است. برای این منظور کافی است با مقدار کمی از این روغن بدن زنان باردار بهویژه سر آنها را ماساژ دهید تا از معجزه این روغن گیاهی برای کاهش خستگی مطلع شوید.
مصرف روغن سویا از سال ۱۹۳۰ در ایالات متحده آمریکا رواج یافت و در سال ۱۹۷۰ با توجه به شناسایی مضرات آن در ناباروری مردم از سبد مصرفی مردم حذف شد. هم اکنون روغن سویا به علت مقرون به صرفه بودن یکی از پر تولیدترین روغنهای گیاهی در کل دنیا میباشد، بطور مثال در سال ۲۰۰۳ بیش از ۳۰ میلیون تن از این روغن در جهان تولید شده است. در آمریکا روغن سویا بطور عمده یکی از بهترین محصولات صادراتی میباشد یا استفاده گستردهای در صنایع مختلف دارد.