تمشک – رزبری
تمشک میوهای شبیه شاهتوت و توتفرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت میشود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت و … خورده میشود.در گیلان و مازندران به این گیاه تمش، ولش، بولوش و بوروش و در آذربایجان بؤیورتکن میگویند.سرشار از ویتامینهای C وK است و دارای خواص خنک، نرمکننده و ضد اسکوربوت میباشد.
رزبری یا رسپبری ارقامی تجاری تمشکها هستند و در کشاورزی بعضی کشورها مانند روسیه، صربستان، ایالات متحده آمریکا، لهستان نقش دارند. از آنها برای تولید پوره، مربا، آبمیوه، و خشکبار نیز استفاده میشود. برگهای این گیاهان نیز به شکل دمنوش استفاده میشود.
علاوه بر این تحقیقات نشان میدهد خوردن تمشک به جلوگیری از روند پیر شدن سلولها کمک میکند و عملکرد بدن و مغز را بهبود میبخشد.
تمشک به صورت وحشی در استانهای گیلان، مازندران، گرگان، آذربایجان، خراسان، لرستان و کهگلویه و بویراحمد رشد میکند. اما کشت انبوه این گیاه برای ارائه به بازار هنوز به صورت جدی انجام نگرفته است.