تاجین – غذای مراکشی
طاجین یا طاگین یا به عبارتی تاجین (Tajine) یکی از غذاهای سنتی و قدیمی در شمال آفریقا بخصوص مراکش و تونس است. البته تاجین در اصل یک ظرف سفالی و سنتی قدیمی است، که در مراکش و تونس به غذاهایی که در این ظرف طبخ میشوند گفته میشود، همانند تاجین مرغ یا گوشت بره.
بنا به اعتقاد برخی تاجین از ریشه کلمه فارسی تابه یا تهچین ابتدا وارد زبان عربی و بعد زبانهای محلی شمال آفریقا شده است. تاجین در اصل یک ظرف سفالی مخروطی شکل شبیه گلدان است، که پایین آن شبیه بشقاب با لبههای کوتاه و درب آن به شکل مخروط بلند است، که معمولا بالای ظرف سوراخی برای تنظیم حرارت و آب غذا در هنگام پخت تعبیه میشود. تاجین را معمولا از سفال لعابدار میسازند تا مقاومت آن در برابر شعله بیشتر باشد. همچنین مشابه این ظروف در بسیاری از کشورهای دیگر اما با جنس فلز ساخته میشود.
اولین اشارات به این ظرف و پخت غذا در آن به قرن ۹ میلادی باز میگردد. مورخان به خوراکی اشاره میکردند، که توسط اعراب و بیشتر در مناطق فقیرنشین عربستان از میوههای خشک شده در تاجین تهیه میپختند. ظرف تاجین در بین اعراب و مردم شمال آفریقا با نامهای دیگری از جمله “ماراک” و “قیلدرا” نیز معروف است.
در مراکش و تونس معمولا بسیاری از رستورانها انواع مختلفی از تاجین را تهیه میکنند. تاجین بیشتر برای پخت خوراکهای گوشتی استفاده میشود، که این خوراک یا خورش را با نان میل نمایند. تاجین معروف مراکشی با مرغ و گوشت بره تهیه میشود و در طبخ این خوراک لذیذ از ادویهجات مختلف، میوه خشک شده و گاهی اوقات خرما نیز استفاده میکنند. بطور سنتی برای طبخ این خوراک آن را روی زغال و به مدت طولانی میگذارند تا طعمی بسیار لذیذ بدست آید.
تاجین تونسی کمی متفاوتتر از تاجین مراکشی است، بصورتی که در آن از سیب زمینی و سبزیجات بیشتری استفاده میشود و معمولا بعداز طبخ کمی تفت داده میشود و در ظرفی دیگری آن را سرو میکنند.