آشنایی با انواع نان ترکمنی
نان از دیرباز تاکنون در بین فرهنگ اقوام مختلف ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است بطوری که بیشتر از یک خوراک آمیخته با آداب و سنن، فرهنگ فولکلور و مذهب شده است. یکی از اقوامی که بسیار برای نان و نانپزی اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است، مردمان ترکمن صحرا میباشند. در فرهنگ ترکمنی اگر مهمانی وارد خانه شود محال است از آنها با چای و چورک پذیرایی نکنند.
در گذشته که پخت صنعتی نان رواج نداشت با گشت و گذاری کوچک در بین محلات شهرها و روستاهای مختلف ایران همچون محلات ترکمن صحرا عطر دلپذیر نان را استشمام میکردند.
نان و نانپزی در بین مردمان ترکمن صحرا امری بسیار مقدس بوده است و همچنین کاملا آمیخته با باورهای آنان بوده است. بطور مثال زنان ترکمنی اولین نان پخته شده را در راه خدا (خدا یولی) بین همسایگان پخش میکردند. در باور اهالی ترکمن صحرا زنانی که دست آنها آغشته به خمیر باشد و دست خود با آب جاری بشویند، باعث بارش رحمت الهی باران میشود، همچنین آنان باور دارند اگر زنی در هنگام تهیه خمیر تکهای از آن جدا شود در آن روز مهمان برایشان میآید.
از بین نانهای محلی ترکمن صحرا میتوان به بیشمه یا پیشمه (نوعی نان روغنی کوچک شبیه بامیه)، قاورت مچلی چورک یا قاوور تمچالی چورک (نان جزغاله ترکمنی)، نان قوقن (نان روغنی که بیشتر در عید فطر تهیه میشود)، نان سیر ترکمنی، قاتلاما (نان روغنی چند لایه)، چافاتی و یوثیق (شبیه نان قاتلاما) و بورک ترکمنی اشاره کرد.