بیکن و انواع آن
Bacon

بیکن، گوشت خوک نمک سود شده را گویند که گاهی اوقات ممکن است شیوه عمل آوری آن بصورت دودی یا خشک کردن باشد. امروزه انواع و اقسامی از بیکنها وجود دارد که با گوشت گوساله، مرغ یا بوقلمون تهیه میشود. تقریبا به این شیوه عمل آوری از انواع گوشت، بیکن گفته میشود. کلمه بکین از واژهای به نام (bacho) با ریشهای آلمانی به معنای گوشت پهلو یا پشت خوک نشات گرفته که بسیار با ریشه فرانسوی این کلمه همخوانی دارد.
بیکن در گذشته از برشهای باریک پشت (پهلو) یا کمر که چربی کمتری نسبت به شکم دارد به شیوه نمک سود کردن تهیه میشده است. در روش نمک سود کردن، بخاطر وجود نمک و قرار گرفتن گوشت در یک محیط بسیار شور هر سلول زنده در چنین محیطی از طریق اسمز آب از دست داده و میمیرد یا به طور موقت غیر فعال شود. بنابر این اکثر باکتریها، قارچها و دیگر موجودات که به طور بالقوه پاتوژن هستند، نمیتواند زنده بمانند. این روش برای هزاران سال مورد استفاده بوده و باعث نگهداری طولانی مدت و عدم فساد انواع گوشت میشود.
پس از اتمام عمل نمک سود کردن یا خشک کردن گوشت، بیکن تازه بدست میآید. این گوشت را برای مدتها میتوان درهوای سرد و خشک نگهداری کرد اما برای خوردن نیاز به پخته شدن دارد. بکین به تنهایی به عنوان خوراک اصلی شناخته نمیشود و بیشتر در کنار انواع غذاها یا ظرف صبحانه سرو میشود. از لحاظ تاریخی بیکن (Bacon) و ژامبون (ham) به قطعه یا برشهای مختلف گوشت خوک گفته میشود، که تقریبا با یک شیوه یا یک فرآیند برای نگهداری طولانی مدت آماده میشده است.
معمولا تنوع انواع بیکنها بستگی به نوع برش و قسمت برش گوشت دارد. معروفترین آنها به دو دسته Side bacon و streaky bacon تقسیم میشوند. بیکنهای رگهدار (streaky bacon) محبوبترین انواع بیکن، مخصوصا در آمریکا هستند، که در انگلیس به آن loin bacon گفته میشود. اما شناختهترین نوع بیکنها بر اساس قسمت برش گوشت به شرح زیر است :
♦ back bacon : بیکن پشت یا کمر که دارای چربی کمی است.
♦ Collar bacon : گوشت گردن که از پشت گردن تا نزدیکی سر دام گرفته میشود.
♦ Cottage bacon : بیکن گوشت شانه که بدون استخوان و چربی است، که بصورت بیضی و نازک برش میخورد.
♦ Jowl bacon : گوشت چانه یا زیر فک که دارای چربی زیاد و حالت ژلهای دارد.
♦ Side bacon : گوشت قسمت شکم دام تا شانه که دارای لایه های چربی بسیاری است.
با این حال روش تهیه و مصرف بیکنها بسیار وابسته به محل تهیه آنها دارد. بطور مثال در بسیاری از کشورهای اروپایی همانند انگلیس از بیکن رگهدار در کنار ظرف صبحانه استفاده میکنند و در اغلب کشورهای مسلمان از بیکنهای حلال در کنار برخی از خوراکها استفاده میشود.