سس گوجهفرنگی – Tomato sauce
سس گوجهفرنگی (Tomato sauce) یکی از معروفترین انواع سسها در دنیا است که ریشه ایتالیایی دارد. در قدیم سس گوجهفرنگی به عنوان سس ناپلی یا در اصطلاح «ناپولتانا سس» شناخته میشده است. همان طور که از اسم این سس پیداست ماده اصلی این سس گوجهفرنگی است اما گاهی مواد اولیه دیگری همچون گوشت، پیاز، روغن، سبزیجات و ادویهجات به سس گوجهفرنگی اضافه میشود.
گوجهفرنگی به علت طعم و عطر بینظیرش و بافت گوشتی و سفت آن بسیار مناسب برای تهیه سس است. بطوری که برای تهیه آن از مواد قوام دهنده دیگری همانند «روو» استفاده نمیشود. قدیمیترین روش تهیه سس گوجهفرنگی حرارت دادن گوشت له شده گوجهفرنگی به همراه روغن زیتون و نمک است. گاهی نیز برای بیشتر قوام بخشیدن به سس گوجه از پوست آن نیز استفاده میکنند.
گاهی در تهیه سس گوجهفرنگی از سرکه، آب یا آب گوشت استفاده میکردند تا سس خشک نشود. از مهمترین طعم دهندههایی که از قدیم برای تهیه سس گوجه استفاده میشده است میتوان به : ریحان، جعفری، مرزنجوش، فلفل سیاه و فلفل قرمز اشاره کرد.
در کشورهایی همانند استرالیا، انگلستان، نیوزلند و آفریقای جنوبی به سس گوجه فرنگی «سس کچاپ» نیز میگویند و در برخی از کشورها هر دو اصلاح را بکار میبرند. اولین اشاره به سس گوجهفرنگی در تاریخ ۱۷۹۰ میلادی در کتاب آشپزی ایتالیایی، سرآشپز فرانچسکو لئوناردی شده است.
همچنین سس گوجهفرنگی از گذشته در آشپزی فرانسوی به عنوان یکی از پنج سس مادر فرانسوی یاد شده است، اما دستور تهیه نوع فرانسوی این سس با دستور ایتالیایی کاملا متفاوت است. برای یادگیری طرز تهیه سس گوجهفرنگی کلاسیک ایتالیایی به بخش آشپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.