مصلح غذایی
در دانش طب سنتی ایران، بحث تغذیه و غذا از اهمیت بالایی برای حفظ سلامت بدن و پیشگیری از بیماریها برخوردار است. تعریف و برشمردن ویژگیهای مصلح بسیار مفصل است، اما مصلح در لغت به معنای اصلاح کننده است. مصلح یعنی اصلاح کننده هر ماده خوراکی از قبیل غذا یا دارو. البته لازم به ذکر است این اصلاح خواه ضرر رسانی خوراک را کم میکند و گاهی نیز اثر بخشی خوراک را بهتر مینماید.
دستور پختهای اصیل ایرانی بسیار حکیمانه و طبیبانه بوده و در هیچ مکتبی به اندازه طب سنتی ایرانی به نقش تغذیه و غذا و آشپزی در سلامت افراد توجه نشده است. به عنوان مثال شما هیچ گاه لیمو عمانی را همراه فسنجان مصرف نمیکنید و یا در قرمه سبزی از گردو استفاده نمیکنید، دلیل این انتخابها نه تنها اتفاقی نبوده بلکه پشت آن دانشی بسیار حکیمانه و آمیخته با فرهنگ و اقلیم مردمان این کشور بوده است.
هر کس بسته به طبع و مزاج خود، باید خوراکیهای مناسب حال خود را برگزیند و بیشتر آنها را مصرف میکند. به عنوان مثال، فردی که طبع گرم دارد، باید غذاهای سردیافزا مصرف کند تا گرمی زیادی او تعدیل شود و در تندرستی و تعادل جسمی و گوارشی به سر ببرد. چنین فردی باید کمتر گرمی بخورد و موقع خوردن غذاهای گرم به اصلاح و تعدیل آنها توجه داشته باشد.
البته تذکر دوباره این نکته، مهم است که «مصلح»ها لزوماً و صرفاً به اصلاح عوارض و کیفیات بد خوراکیها مربوط نیستند و دیگر اینکه گاهی برای یک خوردنی یا نوشیدنی، مصلحهای مختلفی بر اساس فرد خورنده یا دیگر شرایط محیطی توصیه شده است.
لیست مصلحات غذایی
بیشتر بخوانید : آشنایی با انواع مزاجها و مصلحها
الان این مقاله کی نوشته؟
والا توی طب سنتی که میگن گوجه نخورید سیب زمینی نخورید قارچ نخورید… یجور میگن نخورید ادم میترسه ولی هرچقد میگردیم فقط پولمون به همینا میرسه الان اینجا نوشتید خوردنش مورد نداره ما چه کنیم؟ واقعا؟ چرا اینقد مارو گیج میکنید و استرس خوردن به ما میدید هدفتون چیه؟
سلام
در طب سنتی هیچ جا اشاره نشده است که فردی چیزی را هرگز نباید بخورد، مگر اینکه بیماری زمینهای داشته باشد. همانطور که در این مقاله هم اشاره شد، پیشنهاد طب سنتی این است که افراد با توجه به مزاج خود خوراکهای مناسبتری که به بهبود سلامت آنها و پیشگیری از امراض کمک میکند، انتخاب کنند.