طرز تهیه یخنی گوشت درگزی
خورش یخنی، یخنی پلو، یخنی گوشت و مرغ یا بطور کلی یخنی یکی از غذاهای محلی شمال خراسان و منتسب به شهر درگز است. در خطه خراسان انواع و اقسامی خوراکهایی با گوشت تهیه میشود که چلوگوشت مشهد و یخنی درگزی از معروفترین آنها میباشند. یخنی درگزی خوراکی بسیار لذیذ با دستور تهیه تقریبا آسان است، اما نکاتی در پخت این غذا وجود دارد که رعایت نکردن آن باعث خوب نشدن یخنی شما میشود.
مواد لازم :
گوشت سردست یا ران گوسفند | ۸۰۰ گرم |
کره یا روغن حیوانی | به مقدار لازم |
پیاز بزرگ | ۲ عدد |
نمک | به میزان لازم |
دستور پخت :
بهتر است برای تهیه این خوراک لذیذ از گوشت سردست یا ماهیچه بره استفاده کنید، اما از گوشت ران گوسفند نیز میتوان استفاده کرد. گوشتها به اندازه کمی بزرگتر از گوشت قیمه خرد کنید و خوب بشوئید به آن کمی نمک بزنید. سپس پیازها را خلالی کرده و درون ظرف مناسبی در روغن تفت دهید تا طلایی شود (بهتر است کمی بیشتر پیازها طلایی شوند اما نسوزد). سپس ۱/۴ پیمانه آب درون پیاز داغ بریزید و بگذارید تا با حرارت کم آب خشک شود و جذب پیاز شود (این کار باعث طعم دهی بهتر پیاز میشود).
مقدار کمی فلفل سیاه به پیازها بزنید و ۳ لیوان آب گرم درون ظرف بریزید و اجازه بدهید تا آب بجوش بیاید. بعد از جوش آمدن آب گوشت را اضافه کنید و درب ظرف را ببندید تا آب کم شود و گوشت بپزد. زمانی که آب گوشت کم شد اگر کاملا گوشت نپخته بود مقدار ۲ لیوان دیگر اضافه کنید تا کاملا بپزد. در آخر وقتی گوشت کاملا پخته بود (در انتهای پخت باید مقداری آب داشته باشد)، نمک بزنید و مقداری کره یا روغن حیوانی آبکرده بروی یخنی خود بریزید و سرو نمائید. نوش جان
نکات :
♦ یکی از مهم ترین نکات پخت یخنی خوب کاراملی شدن پیاز است.
♦ ادویه این غذا بطور سنتی فقط نمک است، اما بنا به سلیقه میتوانید از فلفل یا زردچوبه نیز استفاده کنید.
♦ پیاز های این خوراک باید نه خیلی ریز و نه خیلی درشت خرد شود.
♦ یکی از دلایل خوشمزه شدن این خوراک لذیذ استفاده از پیاز محلی در درگز است.
♦ بهتر است گوشتی که برای تهیه این خوراک استفاده میکنید کمی چربی داشته باشد. از گوشت ران با استخوان هم میتوان استفاده کرد.
♦ اگر گوشت شما چربی نداشت میتوانید مقدار ۵۰ گرم دنبه گوسفند را با پیازها تفت دهید و بگذارید با یخنی بپزد و بعد آن را خارج کنید.
با سلام.من خودم اهل درگز هستم و عاشق این غذا.واقعا خوشمزه اس.ولی اونی که تو مجالس عروسی می پزن یه چیز دیگس.چون از همه گوشت بره استفاده میشه خیلی لذیذ از آب درمیاد.الان که دارم توضیح میدم دهنم آب افتاده شدید.
سلام. از زرد چوبه استفاده نمیشه معمولا
فقط نمک
رنگ غذا با زیادی سرخ کردن پیاز (کمی به قهوه ای میزنه) به دست میاد. با پیاز بنفش باید آماده بشه.
سلام
ممنون از اینکه در کامل شدن این دستور تهیه اصیل کمک کردید.
بله تایید می کنم که این غذا اصلا زردچوبه ندارد و در اصل آن، دارچین و فلفل هم وجود ندارد. پختن آن قلق های ریزی دارد که با کاراملی کردن پیازها و له شدن آنها و جا افتادن، طعم و رنگ مطلوبی به دست می آید.
سلام من خودم درگزی ام ولی نباید اصلا ادویه زد فقط پیاز و گوشت ونمک راز خوشمزگی هم خوب تفت دادن گوشت
مقدار پیاز باید زیادباشه والبته من آب هم نمیریزم و فقط کمی روغن واسه طبخ پیازش .زرچوبه هم لازم نیست واسولا فقط نمک زده میشه
سلام من بچه تبریز هستم امروز این غذا را درست کردم خیلی خوشمزه شده بود
از ارهنمایی های شما تشکر ممون مرسی
ممنون از لطف شما
حجم پیاز این غذا باید زیاد باشد. مثلا برای یک کیلوگرم گوشت، حدود یک کیلوگرم پیاز لازم است.اگر آب اضافه شده، آب سرد یا معمولی باشد بهتر است چون باعث می شود پیازها بهتر له شده و لعاب بیشتری بدهد. در صورت نیاز در مرحله بعد از تفت که آب سرد را افزودید می توانید از گوشکوب برای له کردن بهتر پیازها استفاده کنید.