طرز تهیه سس گوجهفرنگی کلاسیک
سس گوجهفرنگی (Tomato sauce) یکی از معروفترین انواع سسها در دنیا است که ریشه ایتالیایی دارد. در قدیم سس گوجهفرنگی به عنوان سس ناپلی یا در اصطلاح «ناپولتانا سس» شناخته میشده است. گوجهفرنگی به علت طعم و عطر بینظیرش و بافت گوشتی و سفت آن بسیار مناسب برای تهیه سس است. سس گوجهفرنگی دستور تهیههای فراوانی دارد اما در این مطلب دستور تهیه سس گوجهفرنگی کلاسیک و خوش طعم ایتالیایی را مطالعه خواهید کرد.
مواد لازم :
گوجه فرنگی | ۲۰ عدد سفت |
روغن زیتون | ۱/۴ فنجان |
نمک | ۱/۲ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
پیاز داغ خلالی | ۱ عدد بزرگ |
سیر خرد شده | ۲ قاشق چایخوری |
سرکه سفید | ۱ پیمانه |
پودر آویشن | ۱/۲ قاشق چایخوری |
پودر پونه کوهی | ۱/۲ قاشق چایخوری |
دستور تهیه :
ابتدا پیاز را بصورت خلالی درشت خرد کنید و با کمی کره تفت دهید تا طلایی و نرم شود (پیاز نباید کاملا سرخ شود). گوجهها را خوب بشوئید و رو یا پشت آنها به صورت بعلاوه + با چاقو علامت بزنید (برای اینکه راحتتر پوست آنها کنده شود). سپس گوجهها درون ظرف آب جوش بریزید و حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه بجوشانید تا کمی نرم شود و پوست آنها راحت کنده شود. بعد از اینکه جوشید، آنها از درون آب جوش به آب سرد منتقل کنید و پوست گوجه را بکنید. بعد از سرد شدن گوجه را خوب بکوبید تا له شود، سپس از صافی رد کنید تا دانه و رگههای گوجه در صافی باقی بماند. (در این مرحله میتوانید از میکسر نیز استفاده کنید تا بافت گوجهها کاملا یکدست شود و سپس از صافی رد کنید)
در ظرفی مناسب سیر خرده شده را به همراه روغن زیتون کمی تفت بدهید. بعد از تفت خوردن سیر، آویشن و پونه را اضافه کنید تا کمی حرارت ببینند. گوجههای له شده را به ظرف اضافه کنید و اجازه دهید تا به شعله کم، کمی آب گوجه گرفته شود. در این مرحله پیاز داغ خلالی شده به همراه سرکه سفید را اضافه کنید و بگذارید تا آب اضافی سس گوجهفرنگی کاملا تبخیر شود و سس غلیظ شود. در هنگام طبخ سس باید آن را کمی هم بزنید تا نسوزد و ته نگیرد. در آخرین مرحله پخت وقتی سس به غلظت مناسبی رسید، نمک و فلفل را اضافه کنید و سس را از روی حرارت بردارید. در آخر به کمک یک صافی درشت سس را غربال کنید تا پیاز از آن جدا شود.
نکات :
♦ بجای سرکه سفید از سرکه بالزامیک نیز میتوانید استفاده کنید.
♦ میتوانید بجای استفاده از پیاز خلالی شده از پیاز سالم خام استفاده کنید و بعد از مراحل پخت آن را از سس خارج کنید.
♦ اگر بجای پودر آویشن یا پونه از برگ تازه و خرد شده این دو گیاه استفاده کنید، سس گوجهفرنگی شما طعم بینظیری خواهد داشت.
♦ گاهی برای غلظت بخشیدن به سس گوجه از آرد ذرت یا «روو» استفاده میشود.