طرز تهیه روغن زرد
روغن زرد یکی از فرآوردههای حیوانی است، که از شیر گاو یا گوسفند تهیه میشود به این ترتیب که پس از تهیه کره از ماستی که از شیر تازه بدست آمده , این کره را میجوشانند تا آب و دوغ موجود در کره به کلی از بین برود و تبخیر شود که ماحصل کار روغنی است خوش عطر و به رنگ زرد. مهمترین نکته در تهیه روغن زرد استفاده از کره محلی مرغوب و تازه است.
مواد لازم :
کره محلی | ۱.۵ کیلوگرم |
آب | نصف استکان |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
آرد سفید | یک قاشق غذاخوری |
دستور تهیه :
درون ظرفی سه الی چهار برابر بزرگتر از مقدار مواد اولیه، کره را بریزید و روی حرارت ملایم شعله گاز قرار دهید (انتخاب ظرف بزرگتر باعث جلوگیری از سر رفتن کف کره هنگام ذوب شدن میکند). نصف قاشق چایخوری نمک و نصف استکان آب به کره اضافه کنید و صبر کنید تا کره به کلی از حالت انجماد به حالت مایع درآید. دقایقی بعد کره آب شده و به دمایی مناسب جهت تبخیر دوغ ناچیز باقی مانده در کره و آب آن میرسد.
حالا کم کم مقدار یک قاشق غذاخوری آرد را درون مایع ریخته و به آرامی هم بزنید تا در آن حل شود و سعی کنید مداوم هم بزنید تا آرد گلوله گلوله نشود. آرد باعث میشود که دوغ موجود در کره جذب آن شده و تهنشین شود. بعد از این کار باید تا پایان کار مرتب محتویات ظرف را هم بزنید به دو دلیل : اول اینکه آرد بعد از چند لحظه تهنشین میشود و چون در تماس بیشتری با حرارت ظرف است، در نتیجه ظرف ته میگیرد و میسوزد. دوم اینکه بعد از حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه که روغن میجوشد، دمای آن به حدود ۹۰ الی ۱۰۰ درجه سانتیگراد میرسد که آب درون آن به سرعت شروع به تبخیر شدن مینماید و به اصطلاح ظرف سر میرود و روغن به صورت کف از ظرف خارج شده و میریزد که در این حالت باید تندتر ظرف را هم زد و بزرگ بودن ظرف اینجا باعث جلوگیری از ریختن کف روغن به بیرون از ظرف میشود.
برای بهتر شدن عملکرد و کمتر شدن کف بهتر از مقداری روغن را با ملاقه یا هر وسیله دیگر که هم میزنید از ارتفاع بالاتری در حدود ۱۰ الی ۲۰ سانت بالاتر از سطح مایع درون ظرف بریزید تا کفها بهتر بخوابد. به محض اینکه کفها کاملا از بین رفت و ماده موجود به رنگ زرد شفاف درآمد، بلافاصله ظرف را از روی شعله بردارید و بگذارید به آرامی سرد شود. در صورتیکه کمی در این مرحله تعلل کنید احتمال سوختن روغن زیاد است. بعد از اینکه روغن سرد شد آن را از یه پارچه نازک رد کنید تا مواد تهنشین شده آن درون ظرف نریزد و روغن آن را درون یک ظرف شیشهای بریزد و بگذارید تا کاملا سرد و جامد شود و در یک مکان خنک نه خیلی سرد همانند یخچال، نگهداری کنید.
نکات :
♦ روغن زرد را به اندازه مصرف کوتاه مدت خود آماده نمایید، چرا که نگهداری طولانی مدت آن باعث تغییر در طعم و بوی آن میگردد.
♦ کره مورد استفاده باید کره محلی گاوی باشد و اگر کره دوغی باشد، بهتر است.
♦ هنگام استفاده از این روغن به منظور تف دادن یا سرخ کردن میبایست شعله گاز کم و حرارت ملایم باشد.
♦ برای تهیه روغن زرد از کره گاوی محلی تنها بدون اضافه کردن آرد و آب هم میتوان استفاده کرد. در این حالت تهیه روغن زرد نیاز به زمان و تبهر بیشتری دارد.
با سلام ممنون بابت مطالب خوبتون عالی بود
سلام.از زحمات تون متشکرم.استفاده کردم.یا علی
روغن زرد با روغن کرمانشاهی و روغن حیوانی چه فرقی با هم دارن ؟کدوم بهتره
درود
عموما به طیفی از روغنهایی که با منشا چربی حیوانی تهیه میشوند، روغن حیوانی میگویند. روغن زرد، روغنی است که از کره بدست آمده از شیر دام تهیه میشود و تفاوت روغن کرمانشاهی با سایر روغنهای زرد حیوانی به علت مرغوبیت و البته گیاهانی است که در گذشته برای معطر کردن روغن به آن اضافه میکردند.
روغن کرمانشاهی همون روغنیه که از کره گاو ویا گوسفند تهیه میشود،اما روغن کرمانشاهی از لحاظ عطر وطعم در جهان بی نظیره بخاطر گیاهان منحصر به فردیه که فقط در مناطق کرمانشاه وجود دارن وگاو وگوسفندای مناطق کرمانشاه از اونا تغذیه میکنن
سلام روغن کرمانشاهی صرفا مختص کرمانشاه نیست و یا از دامهای کرمانشاه تهیه نمی شود ،مثلا پدر بنده بارها داستان حدود ۴۰ سال جلوتر خودش و دوستانش را که روغن را از روستاهای مختلف استانهای مجاور جمع آوری میکرده و به کرمانشاه میبرده را برام تعریف کرده.
سلام
اگه موقع تهیه روغن بسوزه میشه از اون استفاده کرد؟
درود
بهتره از آن روغن استفاده نکنید
موفق باشید
روغن بز وگوسفند وگاوهرکدام خواص خودرادارد…بزبخاطرنازک خواری روغنش لطیف وطبع سرددارد…روغن گوسفندگرم وحرارت بخش است…روغن کاوزبروسرداست….
روغن سبزکوه وزردکوه بختیاری ومنطقه های سرد سیرکشورمرغوب وخوش عطراست…روغن اصیل گوسفندی وبزرااگرنوک انگشت بگذاری به راحتی آب می شود…واگربرروی کاهگل آفتاب خورده بمالی دایره تشکیل می دهد.واگرناخالص باشد هیچ اتفاقی نمی افتد…
با درود..
روغن کرمانشاهی و روغن حیوانی دیگر شهرها هر دو منشا حیوانی دارند ولی به خاطر اقلیم آب و هوایی و گیاهان منحصر به فرد کوهستان های کرمانشاه و همینطور نحوه فرآوری و نگهداری منحصر به فرد است.بحث تقلب همه جا وجود داره ولی اصیل باشد تفاوت رو احساس میکنیم.
ضمنا طبع روغن گاوی و گوسفندی عموما برخلاف گوشتشان می باشد؛یعنی روغن گاوی گرم و روغن گوسفندی سرد می باشد.
با تشکر از مطالب مفیدتون
درود
ممنون که در غنیتر شدن این مطلب کمک میکنید.
باسلام ببخشید برا اینکه رنگ روغن زرد بشه لازم نیست زردچوبه اضافه کنیم؟
سلام
نه اصلا نیاز به اضافه کردن زردچوبه نیست.
سلام. ممنون از مطلبتون.
دو سوال داشتم کل پروسه از آب شدن کره تا آماده شدن روغن چقدر زمان میبره؟
دوم اینکه چطور میشه فهمید روغن سوخته آیا مزه و رنگش تغییر میکنه؟
سلام
بله اگر روغن بسوزه طعم و عطرش تغییر میکند. در مورد زمان هم با مقادیری که ذکر شد کمتر از یکساعت زمان نیاز هست.
من از کره محلی روغن درست کردم یکم مزه تلخی داره باید چیکار کنم
سلام
احتمالا بیش از حد روی شعله بوده و کمی سوخته! الان زیاد نسوخته باشد میتوانید مصرف کنید.
سلام عذر میخوام این روغن ضرر داره مصرفش یا بهتر از روغنهای مایع هست؟
سلام
جواب این سوال بستگی به چند عامل دارد. اما در حالت کلی اگر شرایط جسمی کاملا مساعد و سبک زندگی کم تحرک دارید توصیه میکنیم از روغن های حیوانی استفاده نکنید.
سلام ، بسیارخلاصه و مفید و خوب بود. تشکر
سلام اگه بعد از درست کردن روغن که داغ هست درون اون یک نون کوچک بزنیم چی میشه من بچم رفت نون زپچد درسته که میگن ترش میشه ؟؟!!؟!!!
سلام
اتفاقی نمیافتد، مگر اینکه نان یا هر چیز دیگری مدت زیادی درون روغن باشد.
چرا روغن سیاه شد؟قابل مصرف نیست؟آیا رنگش برگشت پذیره؟
سلام
حرارت بالا یا اینکه مدت زمان بیشتری روی شعله بوده، ممکنه دلیل سیاه شدن روغن باشد. قابل مصرف نیست.
مفید بود. ??????
سلام :
زبان از بابت تشکر از زحمات قاصر است :
دست مریزاد ?
سلام
ممنون از نگاه زیبای شما
در جواب سوال بعضی از دوستان، روغن زرد نامی است که در منطقه خراسان به روغن تهیه شده از کره حیوانی گفته میشه. روغن حیوانی به هر دو نوع روغن گرفته شده از کره یا دنبه گفته میشه. روغن کرمانشاهی که در بازار فروخته میشه همون روغن زرد یا روغن گرفته شده از کره است. ولی در اصل، روغن کرمانشاهی، روغن زردی بوده که در پوست میش به همراه سبزیهای معطر نگه داشته میشده و خلاصه فرایندی رو طی میکرده که بسیار مرغوبتر میشده. البته چنین روغنی رو در بازار نخواهید یافت و حتی روغن زرد موجود در بازار هم درصد بالایی ناخالصی داره.
سلام
من خراسان جنوبی هستم ما به این روغن، روغن زرد میگیم
بهتره از شیر گله بز و میش مخلوط باشه، در ایام بهار گیاهان دارویی زیادی اینجا میرویه که باعث عطر شیر و ماست و دوغ و روغن میشه که بی نظیره
فکر نکنم روغن کرمانشاهی بهتر باشه
گیاهان کویری به نظر من مفیدترند
سلام در کرمانشاه کوهی در پشت قله بیستون بنام پرآو هست همین طور در
کوهستان های ماهیدشت ک سیر طبیعی دارد وروغن ک از شیر این گوسفندان ازمنطقه علف چری دارند تهیه میشود
روغن بو سیر معروف است ک بسیار عالی وکمیاب است
سلام بسیار مفید و عالی بود یا علی مدد
سلام آقا یه سوال با باقیمانده منظورم ترکیب آرد و ذرات دوغ چکار میتوان کرد استفاده ای داره یا باید بعنوان ضایعات محصول دور ریز کنیم.
سلام
بهتره که دور بریزید چون ارزش غذایی ندارد.
سلام جناب سر دبیر دوغ ارد که میمونه قابل استفادست با کمی خرما که هسته ش گرفته شده مخلوط میکنند بعد ورز میدن یه حلوا خوشمزه به دست میاد
ممنون از توضیحی که دادید، معمولا خیلیها در مناطق مختلف کشور ازش استفاده میکنند. اما اگر یکم بیشتر حرارت ببینه واقعا قابل استفاده نیست و این مورد رو برای حفظ سلامت افراد قید میکنیم.
سلام ما استفاده می کنیم خیلی هم خوشمزه میشه من به آش می ریزم
سلام لازم نیست بریزید دور قابل استفاده است با یه مقدار خرما که هسته اش گرفتی مخلوط کنید و کامل ورز بدید یه حلوای خیلی خوشمزه درست کنید
سلام من آماده این روغن رو خریدم ولی احساس میکنم از قیافش آرد زیادی داره ، امکان داره برای بیشتر کردن وزن روغن از آرد زیادی استفاده بشه
سلام
بله این امکان وجود دارد، متاسفانه روغن نامرغوب در بازار زیاد هست.
ببخشید از کجا بدونیم کره گیاهیه یا کره گاو من همیشه کره گاو روغن درست میکنم ایندفعه کره موقع باز شدن هم خیلییی زمان طولانی برد تا اماده شد هم بوی کره های کوچیکی که روی برنج در رستوران ها استفاده میشه میده از ساعت ۱۱ظهر تا ۷بعد ازظهر زمان برد ۱۰کیلو کره
سلام
مهمترین عاملی که بفهمید کره استفاده شده مرغوب است اینه که از محل مطمئن تهیه شود. در بسیاری از موارد کرههای گیاهی از لحاظ مزه و بافت شبیه به کرههای حیوانی هستند و تشخیص آنها بسیار سخت است. نکته دیگر این که کرههای گیاهی از لحاظ طعم و البته عطر با کرههای حیوانی متفاوت است که تشخیص آن نیاز به دقت بالایی دارد.
سلام، ممنون از اطلاعات خوبتون