شربت ریواس
ریواس یک گیاه فصل خنک چند ساله است که مقاوم به سرما و خشکی میباشد. محصولات آن از طوقه، مرکب از ریزومهای گوشتی، و جوانهها تولید میشوند. پس از یک فصل رویشی، طوقههای ریواس، به خواب میروند. این گیاه، بومی آسیا بوده و بهترین ریواس که ساقهٔ آن قرمز رنگ میباشد، در کشور چین میروید. نام اصلی آن ریواچ است و ریواس و رواش از آن ریشه میگیرد در فلات شرقی ایران، فارسیزبانان آن را به نام رواش و ریواچ میشناسند. امروزه در ادبیات کتابی آن را ریواس میگویند در افغانستان به آن چوکری هم میگویند.
ریواس دارای برخی عناصر مانند پتاسیم – کلسیم است و از نظر ویتامینها نیز تا حدودی غنی است. در بین شهرهای ایران ریواس نیشابور بسیار معروف است. همچنین از ریواس در تهیه انواع از غذاهای ایرانی همانند خورش ریواس و در تهیه شربت و نوشیدنی نیز کاربرد دارد.
مواد لازم :
ریواس قرمز یا سبز | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۳۵۰ گرم |
آب | ۴ لیوان |
دستور تهیه :
ابتدا پوست ریواسها را بگیرید و خوب بشوئید. سپس آنها را خرد کرده و در ظرفی مناسب بریزید. به اندازهای که آب روی ریواسها را بگیرد، آب درون ظرف بریزید و روی شعله قرار دهید. اجازه دهید تا به مدت ۲۰ دقیقه با شعله ملایم ریواسها بجوشد و نرم شود (در این زمان کف روی آب را با ملاقه جدا کنید).
بعد از گذشت زمان نرم شدن ریواسها، آنها از صافی رد کنید و آب ریواس را که حالا رنگ گرفته است به همراه شکر دوباره روی شعله قرار دهید. برای حل شدن شکر در آب ریواس تقریبا ۵ دقیقه زمان کافی است. در این مدت شربت را هم بزنید تا شکر کاملا حل شود. وقتی شربت به غلظت مورد نظر رسید آن را از روی شعله برداشته و پس از خنک شدن آن را درون شیشههای مناسب استریل شده بریزید.
نکات :
در صورت اضافه کردن کمی زعفران آبکرده، شربت لذیذ و خوش رنگتری خواهید داشت.