جشن آیینی انارانه

از دیرباز تاکنون جشنهای آیینی مختلفی در بین اقوام مختلف ایران برای برداشت محصولات کشاورزی و باغات بوده است. یکی از زیباترین این آیینها در فصل پاییز جشن برداشت انار است. در بین اقوام مختلف ایران جشن برداشت انار با آداب و رسوم خاص و همچنین زمان مشخص انجام میشود. در بین شهر و روستاهای غرب کشور جشن انار روستاهای شهرستان پاوه معروف است.
فسلفه پیدایش این آیینها جدا از شکرگذاری به درگاه ایزدمنان برای برداشت محصول، احترام و تقدس به طبیعت و همچنین موهبتهای آن است. این آیین وام گرفته از جشن باستانی خرمی (انارانه) است که در گویش کردی به آن “هنارانه” گفته میشود.
در این آیین، مردها برای انارچینی میروند و زنها با ترکههای انار به باغ میروند و دیگهای بزرگ را بر آتش میگذارند تا آیین رب انار گیری را آغاز کنند. در کنار این چیدن و تبدیل انار به رب انارهای ملس و شیرین و ترش، رقص محلی و بازیهای آیینی هم برگزرا میشود. جشن هنارانه اوایل آبان ماه برگزار میشود و در این ایام زنان لباسهای محلی و رنگارنگ به همراه زیورآلات سنتی و همچنین مردان شلوار کردی و شال به کمر بسته میپوشند که گویا این نیز معنای و مفهوم خاص خود را دارد.
نکته جالب در مورد محصولات پاوه این است، علاوه بر انار مرغوب انار دانه سیاه در این منطقه کشت میشود که خواص داروئی ویژهای دارد. گفتنی است انار شهرستان پاوه به دلیل کیفیت و میزان بالای تولید علاوه بر تأمین بازار مصرف کرمانشاه به سایر نقاط کشور و عراق نیز صادر میشود. متوسط عملکرد باغهای انار پاوه ۷.۵ تن در هکتار است که سالانه حدود سه هزار و ۶۰۰ تن انار از باغات این شهرستان برداشت میشود.
از مطالب بسیار کاربردی سایت استفاده کردم
ممنون
موفق باشید