باریستا کیست و چه میکند؟
Barista
باریستا، کافیمن یا قهوهچی (Barista) عموما به شخصی که در کافی شاپ نوشیدنیهایی با پایهٔ اسپرسو را آماده میکند، گفته میشود. در آمریکا باریستا به کسی گفته میشود که تخصص آن فقط تهیه قهوه است، اما در ایتالیا به طور اختصاصی به تهیه قهوه اشاره ندارد و معمولا به افرادی گفته میشود که مسئولیت تهیه نوشیدنیهای گرم و سرد در کافه را برعهده دارد.
کلمهی Barista اصالتا یک لغت ایتالیایی است و به مسئول سرو نوشیدنیهای الکلی یا غیر الکلی گفته میشده است. این لغت در انگلیسی جنسیت خاصی ندارد، اما حالت جمع آن در زبان ایتالیایی تغییر میکند به طوری که باریستی (Baristi) به معنی چند باریستای مذکر و باریسته (Bariste) به چند باریستای مونث گفته میشود.
باریستا علاوه بر تهیه قهوه، آشنایی زیادی با دانه قهوه و تهیه و سرو نوشیدنیهای گرم و سرد و معمولا نوشیدنیهایی بر پایه اسپرسو دارد. یک باریستا معمولا با ذائقه مشتریان خود آشنا است و میداند که آنها چه نوع طعم و عطری را میپسندند، پس میکوشد با انتخاب صحیح نوع دانه و درجه رُست دانه قهوه و … بهترین نوشیدنی را برای آنها تهیه کند.
مهارتهای یک باریستای حرفهای خیلی بیشتر از تهیه قهوه اسپرسو با کیفیت است. یک باریستا باید بتواند کیفیت و طعم قهوه را تشخیص دهد، برخی از آنها تخصص لازم برای میکس کردن انواع قهوه بر اساس سلیقه مشتری را دارند، یا بر اساس دانش و اطلاعات خود میتوانند قهوه باب میل مشتری را به وی ارائه دهند. همین طور با انواع مختلف آسیاب کردن قهوه جهت مصارف مختلف آشنایی دارند. بخشی دیگری از مهارت آنها مربوط به تهیه فوم شیر جهت تهیه انواع نوشیدنیهایی بر پایه اسپرسو همانند کاپوچینو یا کافه لاته و … است. یک باریستای خوب به جز موارد نام برده، تخصص و مهارت در تهیه انواع دیگر قهوهها را دارد. همچنین برخی از باریستاها به طور تخصصی مهارت در تهیه لاته آرت، رُست قهوه و تهیه نوشیدنیهای سرد بر پایه قهوه را نیز دارا میباشند.
مدارس بسیاری در دنیا برای آموزش آکادمیک باریستا وجود دارد. انجمن تخصصی قهوه اروپا ( SCAE ) یکی از دایرکنندگان این مدارس است. آموزش باریستای خوب از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که هرچه باریستا بهتر به مردم خدمات ارائه دهد بر فروش و تبلیغ محصولات قهوه آن شرکت نیز تاثیر میگذارد .با این که میتوان با گذراندن دورههای باریستایی یک باریستای موفق شد، اما بهترین راه برای این کار ایستادن در کنار باریستای ماهر و یادگیری فنون و روشهای او است.
همه ساله مسابقات بینالمللی باریستا برای انتخاب تبحر آنها نیز برگزار میشود. این مسابقات برای نخستینبار در کشور نروژ پایهگذاری شد. باریستاها پس از پیروزی در کشور خود انتخاب و به مسابقه بینالمللی اعزام میشوند. در این مسابقات علاوه بر مهارت در تهیه اسپرسو، اطلاعات تخصصی باریستاها هم مورد ارزیابی قرار میگیرد. این اطلاعات شامل دانش کلی باریستا از قهوه، روشهای ویژه هر باریستا برای تهیه لاته و کاپوچینو، رُست قهوه و دم کردن قهوه سرد میشود.