آشپزی و غذاهای محلی استان گلستان
بدیهی است که غذا و خوراکهای ایرانی در حوزه و فرهنگ تمدنی ما از جایگاه ویژهای برخوردار است. کشور پهناور ایران به دلیل تنوع قومیتی و اقلیمی فراوان در حوزه خوراک از تنوع قابل توجهای برخوردار است که پرداختن و بررسی فرهنگ غذایی هر منطقه نشان از هویت مردم آن منطقه در روزگار مختلف دارد. تحلیل و بررسی آداب و رسوم مربوط به پخت خوراکهای مختلف هر منطقه یکی از مهمترین عوامل شناخت تاریخ و تمدن آنان و جزءی از مهمترین میراث ناملموس کشور به شمار میآید.
از این رو در این مطلب و مطالب پیش رو به معرفی و بررسی آشپزی و غذاهای محلی استان گلستان خواهیم پرداخت. استان گلستان یکی از زیباترین و باسابقهترین استانهای کشور است که به دلیل وجود قومیتهای مختلف از منحصر بفردترین غذاهای محلی و همچنین آداب پخت مربوط به آنان برخوردار است. طبیعت سرسبز، همجواری با دریای خزر و همچنین وجود قومیتهای مختلف استان گلستان را به عنوان یک منطقه دارای ذائقه و عادات غذایی خاص همواره مطرح کرده است.
همچنین باید گفت آداب و رسوم مردم در مناطق مختلف استان گلستان در زمینه پخت، پذیرایی و آداب غذاخوردن این منطقه را به عنوان یک حوزه فرهنگی پربار در زمینه فرهنگ غذایی مطرح کرده است. به طور مثال در استان گلستان انواعی از نانها پخت میشود که آداب و رسوم پخت برخی از این نانها به عنوان میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شده است.
از جمله معروفترین غذاهای محلی استان گلستان میتوان به مرغانه تچین، خورش ساک، ماش پتی خارش، کئی ترشک، چکدرمه، باسترمه، بروک، کوکو اسفناج گرگانی، کدو ترشک، بولامه، تاتار چورک، آش ماش، گوجه آش و … اشاره کرد.