توصیههای تغذیهای برای کمخونی
کمخونی وضعیتی است که در آن، تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و سلولها دچار اختلال میشود. از علل ایجاد کننده کمخونی میتوان کمبودهای تغذیهای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیکی، بیماریهای مزمن یا مسمومیتهای دارویی را نام برد. منظور از کمخونیهای تغذیهای، کمخونیهایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد میشوند. در بین کمخونیها آنمی یا فقر آهن، شایعترین کمخونی نه تنها در ایران بلکه در جهان به شمار میرود از آنجا که آهن در بدن وظایف مهم و متعددی را بر عهده دارد تلاش برای رفع کمبود آهن اهمیت بسزایی دارد، برای این منظور استفاده از منابع آهن از قبیل گوشت و تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوهها توصیه میشود.
کمخونی ناشی از فقر آهن
در کمخونی ناشی از فقر آهن، علاوه بر کاهش سطح هموگلوبین خون با کوچکتر شدن سلولهای خونی، مخصوصاً گلبولهای قرمز خون هم مواجه هستیم. به همین دلیل گاهی برای معرفی این نوع کمخونی از واژه «میکروسیتیک» هم استفاده میشود.
علائم کمخونی ناشی از فقر آهن
- رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
- خستگی زود رس
- بیتفاوتی
- سرگیجه و سردرد
- خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
- حالت تهوع
- در کم خونیهای شدید گود شدن روی ناخن
عادات غذایی غلط در کمخونی
در کنار رعایت کردن نکات تغذیهای برای بهبود کمخونی ناشی از فقر آهن نکاتی وجود دارد که پرهیز از آنان باعث بهبود روند درمان کمخونی میشود. بطور کلی پرهیز از مصرف بیش از اندازه بعضی مواد غذایی باعث جلوگیری از جذب آهن در بدن میشود، این مواد غذایی عبارتند از :
- زیاده روی در مصرف چای و قهوه
- مصرف بیش از اندازه سویا
- زیاده روی در مصرف لبنیات
- مصرف بیش از اندازه منابع اگزالاتی همانند اسفناج، ریواس، کرفس و …
- استفاده نکردن از مصرف منابع ویتامین C
- استفاده نکردن از مصرف میوههای تازه
مصرف چهار گروه از ویتامینها و مواد مغذی در بهبود روند درمان کمخونی بسیار موثر است، این مواد غذایی به شرح زیر میباشند :
۱. مواد غذایی غنی از آهن :
آهن در تولید هموگلوبین یا پروتئینی که حامل اکسیژن است نقش دارد. در این میان وجود آهن هم که در گوشت قرمز و جگر وجود دارد برای بدن ضروری است، البته باید در مصرف منابع آهن هم توجه کرد که برخی منابع مانند کلسترول خون را افزایش میدهند. کشمش هم منبع خوب آهن است، اما آهن آن به سختی توسط بدن جذب میشود.
بنابراین توصیه میکنیم آن را همراه با منابع حیوانی آهن یا همراه با منابع غنی ویتامین C مصرف کنید تا بهتر جذب بدن شود. حبوبات هم غنی از آهن هستند. غذایی مانند عدس پلو که در آن هم عدس وجود دارد هم کشمش هم گوشت اگر به همراه آبلیمو مصرف شود برای کمخونها غذایی بسیار مناسب است. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید اینکه زنان زیر ۵۰ سال روزانه به ۱۸ میلی گرم، زنان بالای ۵۱ سال و مردان بالغ به ۸ میلی گرم آهن در روز نیاز دارند. ۹۰ گرم گوشت گاو، ۶/۳ میلی گرم آهن دارد در حالی که یک واحد حبوبات کامل ۱۰ میلی گرم آهن دارد. با این وجود آهن حیوانی راحتتر از آهن گیاهی جذب بدن میشود.
۲. مواد غذایی غنی از ویتامین B۱۲ :
ویتامین B۱۲ به ویژه در مواد غذایی حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی، میوه و درصد کمتر در تخم مرغ و پنیر وجود دارد. گیاهخواران مطلق معمولا دچار کمخونی میشوند، چون از منابع ویتامین B۱۲ استفاده نمیکنند. از جمله نشانههای کمخونی تنگی نفس، خستگی، افزایش ضربان قلب و… است. اگر فکر میکنید به این علایم دچارید ممکن است پزشک برای شما مکمل B۱۲ تجویز کند.
۳. مواد غذایی غنی از ویتامین C :
سبزیجاتی مانند بروکلی و فلفل و مرکبات منبع خوب ویتامین C هستند و به جذب بهتر آهن کمک میکنند. بررسیهای متعددی نشان داده است، وقتی ویتامین C همراه با مواد غذایی غنی از فیتاتها مانند اسفناج مصرف می شود میزان جذب آهن بالا میرود.
۴. مواد غذایی غنی از ویتامین B :
این نوع ویتامینها از به تکثیر گلبولهای قرمز کمک کرده و اکسیژن رسانی به بافتها را بهبود میبخشد. برخی افراد نمیتوانند ویتامین B را از طریق مواد غذایی جذب کنند و لازم است مکمل اسیدفولیک مصرف کنند. اما اگر جزو این دسته افراد نیستید یا به دلیل باردار بودن به میزان بالای غلات احتیاج ندارید، میتوانید با مصرف روزانه سبزیجات برگ سبز، آب پرتقال یا گردو نیاز روزانه خود را تامین کنید.
پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید :
سردبیر
مهمترین تعهد و تلاش ما نشر مطالب و دستورهای غذایی مفید و اصیل با تکیه بر پژوهشهای تاریخی در حوزه آشپزی و فرهنگهای غذایی و البته تغذیه و سلامتی است. جهت ارائه بهتر مطالب و تعامل بیشتر با سایت، شما همراهان و بازدیدکنندگان گرامی به آسانی میتوانید نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.