طرز تهیه نوقا تبریزی
نوقا یکی از شیرینیهای سنتی در خاورمیانه و اروپای جنوبی است که از عسل، شکر و سفیده تخممرغ به اضافه تکههای آجیل یا میوه تهیه میشود. واژه نوقا از زبان اکسیتان (pan nogat) یکی از شاخههای زبان رومی گرفته شده است و به نظر میرسد از لاتین panis nucatus به معنی “نان آجیلی” ریشه گرفته است. چندین و چند گونه از نوقا در کشورهای مختلف تهیه میشود که در ایران میتوان از گز اصفهان و نوقا تبریز از گونههای قدیمی نوقا نام برد.
مواد لازم :
خاک قند ۱/۴ پیمانه
روغن مایع به میزان لازم
نشاسته ذرت ۱/۴ فنجان
مغز پسته یا فندق ۲ فنجان
کشمش ( یا آلبالو خشکه بدون هسته یا مغزهایی مثل بادام و گردو) ۲ فنجان
سفیده تخممرغ ۲ عدد
نمک نوک قاشق چایخوری
شکر نصف پیمانه
عسل ۱/۲ فنجان
آب ۲ قاشق غذاخوری
گلاب( اختیاری) چند قطره
دستور تهیه :
فر را روشن و با ۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. کف یک قالب مناسب مستطیل شکل را کاغذ روغنی پهن کنید، بطوری که کاغذ از لبههای قالب بالاتر باشد. کمی سطح کاغذ روغنی را چرب کنید. خاک قند و نشاسته ذرت را با هم مخلوط کنید و کمی از آن را کف قالب بپاشید. مغز پسته یا فندق را نیز درون قالب بریزید و قالب را درون فر قرار دهید تا کمی گرم شود. (ظرف نباید زیاد درون فر بماند)
سفیده تخممرغ را که به دمای محیط رسیده با کمی نمک خوب هم بزنید تا سفت و پفدار شود. یک قاشق غذاخوری شکر را به سفیدهها اضافه کنید و هم بزنید. باقیمانده شکر را به همراه آب و عسل در ظرف ضخیمی روی حرارت قرار بدهید و اجازه دهید تا به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن به مدت ۵ الی ۷ دقیقه دیگر بگذارید تا با شعله کم بجوشد و مایع یکدست و غلیظ شود، سپس از روی شعله بردارید. در حالی که با همزن دستی سفیدههای تخم مرغ را هم میزنید، شهد عسلی را کم کم به سفیدهها اضافه کنید. مخلوط شهد و سفیدهها را به مدت ۱۰ الی ۱۲ دقیقه هم بزنید تا جایی که سفت و کشدار شود. در این موقع مایه هنوز گرم است. در پایان هم زدن میتوانید چند قطره گلاب هم اضافه کنید. به وسیله یک لیسک چرب مغز پسته یا فندق را که از فر بیرون آوردهاید، با مایه نوقا خوب مخلوط کنید. همچنین از کشمش یا آلبالو خشکه نیز میتوانید استفاده کنید. (اگر لیسک چرب نباشد تمام مایه به لیسک میچسبد)
مایه نوقا را به کمک همان لیسک چرب درون ظرفی که از فر بیرون آوردهاید بریزید و کاملا پهن کنید تا تمام سطح ظرف را بپوشاند. سپس اضافه خاک قند و نشاسته را روی نوقا بپاشید و اجازه دهید به مدت ۲ ساعت نوقا خنک شود. بعد از گذشت ۲ ساعت نوقا را به کمک کاغذ روغنی از ظرف جدا کنید و کاغذ را از آن بکنید. سپس در سایز دلخواه نوقا را برش دهید. نوش جان