براث یا آب گوشت – Broth
بِراث (Broth) یا آب گوشت (مرغ،ماهی، گاو، گوسفند) به مایع خوش طعمی میگویند که از حاصل پختن استخوان یا بخشی از گوشتِ مرغ، ماهی، گاو و گاهی اوقات سبزیجات در آب بدست میآید. براث به تنهایی خورده نمیشود و معمولا به عنوان مکمل و طعم دهنده برای تهیه غذاهایی همانند سوپ یا سس استفاده میشود.
امروزه حدود ۱۰۰ سال است که عصاره خشک شده براث بصورت صنعتی تولید میشود و بسیاری از آشپزها به علت صرفه جویی در زمان از عصاره آنها استفاده میکنند. بسیاری از متخصصان و حتی آشپزها در بین براث و استاک تفاوتی قائل نیستد، در صورتی استاک کمی متفاوتتر از براث تهیه میشود. بیشترین تفاوتی که برای براث و استاک میشناسند این است که در استاک بیشتر از استخوان به همراه ساقه سبزیجات یا ترهبار مختلف استفاده میشود که در این حالت استاک بیشتر حالت ژلاتینی به خود میگیرد. همچنین استاک معمولا مدت زمان بیشتری برای تهیه لازم دارد.
کلمه براث ریشه فرانسوی دارد و به عنوان آب گوشت یا گوشتابه شناخته میشود. در مکاتب مختلف آشپزی از براثهای متفاوتی برای تهیه انواع غذا و بخصوص سوپ استفاده میشود. بطور مثال در کشورهای شرق آسیا از آب ماهی یا براث ماهی برای طبخ انواع سوپ استفاده میشود.