سس بشامل – Béchamel sauce
سس سفید یا سس بشامل (Béchamel sauce) یک سس پایه و قدیمی فرانسوی است که به عنوان یک سس پرکاربرد یا سس مادر در بسیاری از غذاهای فرنگی و بخصوص فرانسوی استفاده میشود. معمولا ترکیب سس بشامل با سایر مواد باعث ساخت سسهای فراوان دیگری میشود همانند ترکیب سس سفید و پنیر که باعث بوجود آمدن سس مورنی شده است. سس بشامل بصورت دست نخورده نیز کاربردهای فراوانی در آشپزی فرنگی دارد بطور مثال در تهیه لازانیا سس سفید یک جز اصلی بحساب میآید اما به طور سلیقهای گاهی به سس بشامل چاشنیهای مختلف همانند خامه برای طعم دهی بهتر اضافه میکنند.
این سس را بصورت افتخاری به نام بِشامل مشاور ارشد پادشاه لویی چهاردهم نامگذاری کردند اما از تاریخچه دقیق ساخت این سس اطلاعاتی در دسترس نیست. برای اولین بار در کتاب آشپزی ایتالیایی در قرن پانزدهم میلادی به این سس اشاراتی شده است، اما بصورت تفصیلی در سال ۱۶۵۱ در کتاب آشپزی شِف فرانسوا پیِرا به سس بشامل اشاره شده است. سس بشامل از زمانی که ابداع شد تا امروزه دستخوش تغییراتی فراوانی شده است در برخی منابع ذکر شده، سس سفید ابتدا از جوشاندن شیر و گوشت گوساله و اضافه کردن چاشنیهای متفاوت بدست میآمده اما امروزه سس سفید از ترکیب آرد، شیر، کره و نمک یا ادویه دیگری بدست میآید. برای یادگیری طرز تهیه سس بشامل به بخش آشپزی مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.