طرز تهیه هریسه
هریسه خوراکی بسیار قدیمی و پرطرفدار در شهرهای جنوبی ایران است که به اعتقاد برخی هلیم از مشتقات هریسه میباشد. هریسه در لغت به معنای خوراکی است که از پختن غلات یا حبوبات به همراه آب یا شیر بدست میآید و گاهی به آن گوشت یا شکر اضافه میشده است. مراحل پخت این خوراک لذیذ کم است، اما برای رسیدن به نتیجه عالی نیاز به کمی صبر و حوصله دارد.
مواد لازم :
گندم پوست کنده یا بلغور | ۵۰۰ گرم |
گوشت گوساله | ۵۰۰ گرم |
نمک | به میزان لازم |
دارچین | به میزان لازم |
زردچوبه | اختیاری |
مواد لازم برای تهیه سس هریسه:
آب | ۲ لیوان |
آرد گندم | ۲ قاشق غذاخوری |
شکر | ۱ لیوان |
آبمیو | نصف لیوان |
زرد چوبه و دارچین | به میزان لازم |
دستور پخت :
بلغور گندم را از شب قبل خیس کنید. گندم خیس خورده را به همراه گوشت گوساله (نیازی به خرد کردن گوشت نیست) و آب به میزان کافی (حداقل سه لیتر) روی حرارت بگذارید تا کاملا بپزد و آب آن کم شود. در اواخر طبخ نمک و دارچین به آن بیافزایید و اگر کاملا پخته شده بود (گوشت کاملا نرم شده باشد) و آب بسیار کم شده، هریسه را از روی شعله بردارید.
بعد همه مواد را بوسیله میکسر قلمی یا مخلوط کن خوب میکس کنید تا یکدست شود و دانه درشتی نداشته باشد. (اگر از مرغ با استخوان استفاده میکنید قبل از مخلوط کردن استخوان مرغ را جدا کنید). البته بطور سنتی با گوشت کوبی که از چوب درخت نخل تهیه شده این کار را انجام میدهند. اگر بعد از مخلوط شدن کمی شل بود میتوانید دوباره روی حرارت بگذارید تا خوب سفت شود.
برای تهیه سس هریسه میبایست تمام مواد را با هم مخلوط کرده، روی حرارت بگذارید تا کاملا غلیظ شود. البته میتوانید ابتدا شکر را کاراملی تهیه کنید و بعد بقیه مواد سس را بیافزایید. سس را در ظرفی جداگانه بریزید و در کنار هریسه بگذارید تا هر کس بنا به ذائقه خود از سس استفاده کند.