آشنایی با سیر – Garlic
سیر (نام علمی: Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبهسانان (Asparagales) از تیره نرگسیان و زیر تیره پیازیان (Alliaceae) و سرده سیر (Allium) میباشد.
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز میرسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید میباشد. برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر میشود. سیر و پیاز رابطهای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها میباشد .
تاریخچه سیر
نام سیر در کتاب مقدس آمده است و در مصر قدیم برای مومیائی مردگان و خوش طعم کردن غذاها بکار میرفته است. هومر شاعر باستان در نوشتههای خود از آن یاد برده است. مردم در اروپا و اسپانیا از قبل از میلاد مسیح آنرا میشناختند و از آن استفاده میکردند.
به دستور خوفو، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمیآید که مصریان به سیر بسیار اهمیت میدادند. سنگ نوشتهای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر دربارهٔ خواص طبی و درمانی سیر باقیمانده آشکار میکند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار میکردند یک پر سیر میخوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد. یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر میداد از معابد بیرون میانداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف میکردند.
یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو میدانستند و مورد مصرف قرار میدادند و جالب توجهاست بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف میکنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شدهاست. بر اساس نوشتار تاریخ نویس یونانی، هرودوت، نخستین شورش تاریخ بشر توسط کارگران معبد خوفو بخاطر قطع شدن جیره سیر آنها به وقوع پیوسته است. بقراط پدر علم طب در نوشتههای خود از خواص آن یاد کرده و یکی دیگر از دانشمندان قدیم ۶۱ خاصیت مختلف برای سیر قائل شده است.
بطور کلی سه نوع سیر وجود دارد :
۱- دسته اول همان گونه رایج سیر است که همه میشناسند.
۲- دسته دوم سیر آمریکایی بنام Greole نامیده میشود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قویتر است .
۳- دسته سوم سیر تاهیتی که از بقیه درشتتر است و گاهی قطر آم به ۸ سانتیمتر میرسد .
ترکیبات شیمیایی :
سیر دارای ترکیبات گوگردی میباشد که خاصیت ضد عفونی کننده میکرب کشی و جرم کشی به این گیاه میدهد . سیر همچنین دارای موادی بنام آلیسین ، آلیساتین میباشد که میکربهای حصبه و پاراتیفوئید را از بین میبرد. در صد گرم سیر خام مواد زیر موجود است :
آب ۶۱ گرم
انرژی ۶ کالری
موادنشاسته ای ۲۹ گرم
چربی ۰/۲ میلی گرم
کلسیم ۳۰ میلی گرم
فسفر ۲۰۰ میلی گرم
پتاسیم ۵۳۰ میلی گرم
آهن ۱/۵ میلی گرم
سدیم ۲۰میلی گرم
ویتامین آ ۲۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۲۵ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۸ میلی گرم
ویتامین ث ۱۵ میلی گرم
برخی از خواص دارویی و درمانی سیر
سیر بادشکن وضد عفونی کننده است .
خوردن سیر مصونیت بدن را در مقابل بیماریها افزایش میدهد .
سیر کرم کش است .
سیر محرک و تقویت کننده بدن است .
سیر داروی سرماخوردگی و زکام است .
سیر اثر خوبی در معالجه سل دارد
سیر خون را رقیق می کند
سیر اثر خوبی در تنگی نفس دارد.
خوردن مداوم سیر لقوه و رعشه را از بین میبرد .
سیر چون گرم و خشک است بنابراین رطوبت معده را از بین میبرد و دردهای مفاصل را خوب میکند.
سیر درمان کننده دردهای مفاصل ، سیاتیک و نقرس میباشد .
سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است .
آنهائی که قطره قطره ادرار می کند باید حتما سیر بخورند تا بیماری آنها درمان شود .
سیر زخمهای ریه و درد معده را از بین میبرد .
سیر سنگهای کلیه را شکسته و خارج میسازد .
سیر را با زیره بپزید برای تقویت دندان مفید است .
مالیدن سیر پخته به دندان ، درد دندان را تسکین میدهد .
سیر را بسوزانید وبا عسل مخلوط کنید و ضمادی از آن درست کنید این ضماد برای رفع خون مردگی زیر پلک چشم مفید است .
سیر بعلت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است .
برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد سیر استفاده کنید .
جهت رفع دردهای رماتیمسی و عصبی ضماد سیر بسیار موثر است .