لَبلابی – سوپ نخود تونسی
Lablabi
لَبلابی یک ظرف غذای تونسی است که بیشتر با عنوان سوپ نخود تونسی شناخته میشود. این غذای تونسی متشکل از نخود است که در آب یا استاک مرغ طبخ میکنند و سپس درون ظرفهایی که نان تکه شده، سیر، فلفل و تخممرغ خام یا آبپز ریخته شده است، سرو میشود. معمولا به عنوان چاشنی از روغن زیتون، لیموترش، گشنیز و جعفری و زیره سبز در این خوراک استفاده میکنند. و در نهایت آن را با هَریسا (نوعی چاشنی تند که با انواع فلفل تهیه میشود) گارنیش میکنند. لبلابی یک غذای ارزان قیمت است که بیشتر در رستورانهای معمولی سرو و بین اقشار متوسط جامعه طرفدار دارد.
کلمه لَبلابی اصالتا ریشه عربی ندارد و بسیاری گمانهزنی میکنند که از ریشه ترکی به معنای سوپ نخود گرفته شده است. برخی بر این باورند یک نسخه باستانی از این غذا وجود داشته که با پاچه گاو طبخ میشده است. همچنین در آشپزی عراقی هم یک ظرف غذا به نام لبلابی وجود دارد که بسیار شبیه لبلابی تونسی است. در ترکیه نیز نوعی از سوپ نخود وجود دارد که بسیار شبیه نسخه تونسی این غذا است اما در مواد اولیه کمی تفاوت دارد. در هر حال این غذای لذیذ و ساده بیشتر در میان اعراب آفریقایی (تونس، مراکش، الجزایر، مصر و …) شناخته شده است و مصرف میشود.