سوپ – Soup
سوپ (Soup) یک خوراک آبکی است که معمولا به صورت گرم و گاهی سرد سرو میشود. بیشتر حجم سوپ را مایعات تشکیل میدهند، اما بنا به نوع سوپ معمولا از مواد دیگری همچون گوشت، سبزیجات و غلات در تهیه سوپ استفاده میشود. اغلب مردم سوپ را به عنوان یک پیش غذا که برای باز کردن اشتها استفاده میشود، میشناسند.
تفاوت سوپ با خورش در این است که سوپ آبکیتر است و در خورش از مواد جامد بیشتری استفاده میشود. سوپها انواع و اقسامی بسیار فراوانی دارند، که معمولا در نقاط مختلف با طعمهای متفات تهیه میشود، به طور مثال در کشورهای ژاپن و چین از میوهجات برای تهیه سوپ استفاده میکنند که در نهایت سوپ شیرینی خواهند داشت.
به طور کلی سوپها به دو دسته : سوپهای رقیق و سوپهای غلیظ تقسیم میشوند. در دسته اول معمولا سوپهایی که با بِراث و سبزیجات تهیه میشوند، جای دارند. سوپهای غلیظ را بیشتر همان سوپهای کرمی میدانند که با سس بشامل یا سسهایی مشابه آن تهیه میشود. البته در دسته دوم برخی از سوپهایی که در تهیه آن برنج و آرد و غلات استفاده میکنند جای دارد.
از زمانهای گذشته سوپ را از استخوان گوشت پرندگان یا پستانداران تهیه میکردند و از این حیث که غذایی ارزان قیمت به حساب میآید، آن را ارزانترین غذا برای حفظ سلامت بدن میدانستند. شواهدی درباره تاریخچه پیدایش سوپ وجود دارد که بیان میکند، زمان پیدایش سوپ بعد از کشف آتش و ساخت ظروف سفالی بوده است. با این حال بسیاری از پژوهشگران تاریخچه پیدایش سوپ را به حدود ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میدانند. برخی نیز معتقدند قبل از ساخت سفال از پوست برخی حیوانات برای گرم کردن آب و تهیه غذایی همانند سوپ استفاده میکردند.
کلمه سوپ (soup) ریشه فرانسوی دارد که در اصل خود آن از کلمه لاتین (suppa) به معنای نان تیلیت شده داخل آب گوشت آمده است. کشف داستان مردی که در دوران عصر حجر دندان نداشت، اما با خوردن غذا کاملاً سالم مانده بود، موجب شد که محققان به این مسئله بیندیشند که احتمالاً مردمان عصر حجر، اولین کسانی بودند که سوپ را اختراع کردند، چون در قدیم اگر کسی بیدندان بود، هیچ راهی برای رساندن مواد مغذی به بدن او وجود نداشت. به این دلیل که غذاها را خام میخوردند. با توجه به این مسائل برخی نیز پیدایش سوپ را در دوران مصر باستان گمانه زنی کردهاند.
باستان شناسان دو روش برای تهیه سوپ پیش از به وجود آمدن ظروف سفالی پیش بینی کردهاند : در روش اول، پوست حیوان را با آب و دیگر محتویاتی که قرار است بپزند، پر کرده و آن را روی آتش میپختند؛ روش دوم، ایجاد سوراخی داخل زمین بود که این سوراخ را با آب پر کرده و موادی که قرار بود پخته شوند را داخل آب میریختند و سپس، سنگ داغی را درون سوراخ قرار میدادند.
برای اولین بار کلمه رستوران در فرانسه برای جایی که محل عرضه نوعی سوپ بود استفاده شده است، اما با گذشت زمان رستوران به صورت مدرن یا امروزی درآمد. از زمانهای گذشته و در اولین کتابهای آشپزی دستور تهیههای مختلفی از انواع سوپها بیان شده است، اما اولین کتاب آشپزی مختص سوپ در سال ۱۸۸۲ در آمریکا چاپ شده است. سوپهای آماده را شیمیدانی به نام کمپ بل، در سال ۱۸۹۷ میلادی برای اولین بار تولید نمود. با حذف آب سوپ، بستهبندی و حمل و نقل آنها راحتتر صورت میگرفت. این سوپها را معمولاً با آب یا شیر مخلوط نموده و برای مدت معینی حرارت میدهند. میزان اضافه نمودن آب به این سوپها مشخص است و روی پاکت سوپ، طرز تهیه آنها بیان شده است. سوپ گوجهفرنگی، سوپ جو، سوپ مرغ، سوپ قارچ و… از انواع این دسته از سوپها هستند.
امروزه بر کسی پوشیده نیست که سوپ یکی از خوراکهای با اهمیت غذایی بسیار بالا است. طب امروز خاصیت شفا بخش سوپ را تائید میکند. سوپی که از سبزیجات درست شده است، واقعاً ارزش غذایی زیادی دارد، این غذا مقدار فراوانی پروتین، هایدوکاربن، ویتامین و مواد معدنی در خود دارد. پزشکان معتقدند که سوپ مرغ، قارچ و سیر خنکزدگی را در مدت کوتاهی رفع میکند. طب عامه سوپ را وسیلهای برای پیشگیری از سرطان معده میداند و این مطلب نیز از طریق علمی تائید شده است. به عنوان مثال در ژاپن ۱۶۵ هزار نفر را به مدت ۱۷ سال مورد مطالعه قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که احتمال ابتلا به سرطان معده اشخاصی که سوپ خمیر سویا تخمیر شده یا سبزیجات میخوردند بسیار کم است. بررسی وضع ۶ هزار نفر در آمریکا نشان داده است، اشخاصی که شکایتی از سلامتی خود ندارند کسانی هستند که زیاد سوپ میخورند و کمتر از شیرینیجات و نوشیدنیهای گازدار استفاده میکنند. اشخاص سنگین وزنی که به طور منظم شروع به خوردن سوپ کردهاند حدود ۲۰ پوند از وزن اضافی خود را از دست دادهاند.
همچنین در بین ملل مختلف باورهای کهنی درباره استفاده و مصرف سوپ وجود دارد. به طور مثال : در یونان قدیم پهلوانانی که در بازیهای المپیک شرکت میکردند، بز و یا گوسالهای طبق مراسم آن زمان برای خدای زئوس قربانی میکردند و گوشتهای آن را در دیگهای بزرگی میجوشاندند و قبل از مسابقه برای نیرو گرفتن آن را میخوردند. امروزه در ژاپن از علفهای دریایی سوپی برای زنانی که طفل به دنیا آوردند، درست میکنند. همچنین مردم کره نیز عقیده دارند که سوپ مار دردهای عصبی و عضلی را معالجه و عمر را طولانی میکند. مردم سواحل مدیترانه و آفریقای شمالی نیز عقیده دارند که سوپ سیر افراد را از ابتلا به مریضیهای زیادی جلوگیری میکند.
(Visited 993 times, 1 visits today)
به این مطلب امتیاز دهید: