سس مورنی – Mornay sauce
سس مورنی (Mornay sauce) یا اصطلاحا سس پنیر یکی از سسهای فرانسوی و از مشتقات سس بشامل است که معمولا از اضافه کردن پنیر گریور یا پارمژان یا پنیر چدار سفید تهیه میشود. برخی اوقات نیز برای غلظت بیشتر و طعم دهی بالا به این سس خامه و زرده تخم مرغ اضافه میکنند.
درباره منشا پیدایش سس مورنی بحث بسیار است، اما برخی بر این باورند ماری آنتوان کارِم آشپز افسانهای فرانسوی ابداع کننده این سس بوده است و ایشان به افتخار دوک مورنی فرانسوی فرماندار سومور نام این سس را مورنی گذاشتهاند. البته برای اولین بار بصورت مکتوب نام این سس در مجموعه خاطرات خانم بلِزینگتون در سال ۱۸۲۹ آورده شده است، که در آن اشاره میکند این سس توسط فردی به نام مارکیس مورنی و برادرش در یکی از مراسمهای شارل دهم معرفی شد و شاید به همین دلیل به آن مورنی گفته میشود.