سس مارینارا – Marinara sauce
سس مارینارا (Marinara sauce) یک سس گوجهفرنگی ایتالیایی است که از گوجهفرنگی، سیر، سبزی و پیاز تهیه میشود. اغلب در تهیه این سس از زیتون و ادویهجات ترش نیز استفاده میشود. این سس بطور گستردهای در آشپزی آمریکایی با ریشه ایتالیایی نیز استفاده میشود. ایتالیاییها معمولا در تهیه برخی غذاها از این سس استفاده میکنند که نام آن خوراک را با این سس میشناسند بطور مثال : اسپاگتی مارینارا.
درباره ریشه پیدایش این سس دو نظریه وجود دارد، اول اینکه این سس توسط آشپزهای ایتالیایی که روی کشتیهای ناپلی خدمت میکردند در قرن ۱۶ میلادی پس از سس سالسای اسپانیاییها ساخته شده است. دوم اینکه گفته شده است سس مارینارا توسط همسران ملوانان ایتالیایی تهیه شده است. اما چیزی که مشخص است اولین بار در سال ۱۶۹۲ در کتاب آشپزی آنتینو لاتینی معروف از این سس یاد شده است. البته لاتینی معتقد بود که سس مارینارا همان سس سالسا مدرن شده است.
در نهایت میتوان گفتن سس مارینارا یکی از خوشمزهترین سسهای ایتالیایی است که به انواع غذا از قبیل پاستا و پیتزا طعمی منحصر به فرد میبخشد.