تارت تِیتن – Tarte Tatin
تارت تِیتن (Tarte Tatin) یک تارت میوه فرانسوی است که بصورت وارونه پخته میشود. معمولا برای تهیه این تارت سیب در کره و شکر کاراملیزه میشود و بعد خمیر روی آن پهن میکنند و درون فر قرار میدهند تا بپزد.
جالب است بدانید این تارت لذیذ بصورت تصادفی در هتل تِیتن در جنوب پاریس که توسط خواهران تیتن اداره میشد، ساخته شده است. استفانی تیتن که مسئول پخت و پز این هتل کوچک بود وقتی مشغول تهیه پای سیب بود، متوجه سوختی بیش از حد سیب و کاراملی شدن آن قرار گرفت و تصمیم گرفت تا با استفاده از سیبهای کاراملی شده دسری دیگر بوجود آورد، که حاصل کار و خلاقیت استفانی تیتن باعث ابداع تارت لذیذ تیتن شد.
تا پایان عمر خواهران تیتن دستور تهیه تارت تیتن را به کسی ندادند و حتی اسمی برای آن انتخاب نکرده بودند، اما بصورت اتفاقی صاحب یکی از رستورانهای معروف پاریس به نام لوئیس وادیبل در سال ۱۹۰۶ میلادی این تارت را پیدا میکند و برای پی بردن به دستور تهیه این تارت به عنوان باغبان در هتل تِیتِن استخدام میشود و سپس راز تهیه این تارت را میفهمید. بعد از مرگ خواهران تِیتن، لوئیس وادیبل اسم این تارت را به نام تارت خواهران تیتن ثبت میکند.
در اصل برای تهیه این تارت باید از سیب درشت و سفت استفاده کرد، اما در برخی از دستورها از گلابی، زردآلو و آناناس نیز استفاده شده است. برای یادگیری طرز تهیه تارت وارونه تِیتن به بخش آشپزی و شیرینیپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.