بورانی – bouranee
بورانی، بُرانی یا بولانی نوعی غذا است، که با مخلوط کردن اسفناج یا کدو یا بادنجان با ماست ترش و کشک درست میکنند.در فرهنگ لغت معین بورانی به معنای “نان خورشی که از اسفناج و کدو و بادنجان با ماست و کشک درست کنند” آمده است.
بورانی یک خوراک در گروه پیش غذاها است که بسیاری معتقدند اصلیت ایرانی دارد و مربوط به آشپزی خطه شمال کشور است. اما خارج از ایران بورانی را به عنوان خوراک افغانی میشناسند، البته این غذا در ترکیه و برخی کشورهای مدیترانه نیز رواج دارد.
بورانی امروزه معمولاً با ماست و سبزی پخته تهیه و به صورت گرم یا سرد به عنوان غذای اصلی یا فرعی مصرف میشود. در بعضی مناطق ایران، به این نوع غذاها بورانی نمیگویند، بلکه غالباً به نام ماست و مادهٔ اصلی آن خوانده میشود، مانند ماست و اسفناج ، ماست و لبو، ماست و بادنجان و …
بورانی انواع و اقسام مختلفی دارد اما بورانی اسفناج پر مصرفترین نوع بورانی در ایران است.