آشنایی با غذای محلی یخنی
خورش یخنی، یخنی پلو، یخنی گوشت و مرغ یا بطور کلی یخنی یکی از غذاهای محلی شمال خراسان و منتسب به شهر درگز است. در خطه خراسان انواع و اقسامی خوراکهایی با گوشت تهیه میشود که چلوگوشت مشهد و یخنی درگزی از معروفترین آنها میباشند. همچنین یخنی درگزی خوراک ثابت مجالس و مراسم در درگز و آبادیهای اطراف میباشد.
یخنی در اصل کلمهای پهلوی به معنای پخته یا گوشت پخته شده است، از این رو در نواحی مختلف ایران و افغانستان انواع مختلفی از یخنی همانند : آبگوشت یخنی، یخنی نخود، یخنی کلم و یخنی بادمجان تهیه و طبخ میشود. در اکثر فرهنگهای لغت از یخنی به عنوان گوشت پخته شده (در مقابل خام) استفاده میکنند و معمولا یخنی کردن گوشت را به معنای پختن آن میآورند. البته تلفظ کلمه یخنی در گویشهای مختلف متفاوت است، بطور مثال در جنوب کشور و شهرهای همانند بوشهر به آن یاخنی نیز گفته میشود.
یخنی درگزی خوراکی بسیار لذیذ با دستور تهیه تقریبا آسان است، اما نکاتی در پخت این غذا وجود دارد که رعایت نکردن آن باعث خوب نشدن یخنی شما میشود. یخنی درگز متشکل از گوشت ران یا سردست گوسفند، پیاز فراوان، نمک و روغن حیوانی یا کره است. در این خوراک پیازها کاملا کاراملی میشود و به جز نمک از اودیه دیگری استفاده نمیشود. گاهی اوقات نیز از کمی دنبه گوسفند در طبخ این غذا استفاده میشود. برای یادگیری طرز تهیه یخنی گوشت درگزی به بخش آشپزی سایت مجله تصویری فرهنگ غذا مراجعه نمائید.
این یخنی نیست نمیدونین چرا الکی آموزش میدین و این غذای لذیذ رو خراب میکنید
این مطلب کاملا با آگاهی از آشپزی خطه خراسان و البته برگرفته از منابع موثق و آموزشهای معتبر تهیه شده است.
اگر شما نقدی یا منبع مفیدی برای ویرایش این اطلاعات دارید با ما در میان بگذارید.
ممنون
روز خوش
یخنی درگزی معمولا زردچوبه نداره. پیاز هم بعد از چند دقیقه جوشیدن با آب،با گوشکوب له میشه، تا شبیه سس بشه، بعد گوشت اضافه میشه …