آشنایی با سیاه دانه
سیاهدانه، یا «شونیز» (Nigella Sativa) گیاهی یکساله و گلدار و بومی جنوب غربی آسیا است. در ایران این گیاه بهویژه در اراک و اصفهان به فراوانی میروید. از دانهٔ این گیاه به عنوان دارو استفاده میشود. سیاهدانه، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی از دیگر اسامی سیاه دانه هستند.
سیاهدانه از راستهٔ گلهای ساعت (Ranunculales) و تیرهٔ آلالگان (Ranunculaceae) است. دانهاش دارای اثر قاعدهآور، ضد کرم، ضد باکتری، مسهل و زیادکننده ترشحات شیر است. سیاهدانه مزهای تلخ و ادویهای دارد با کمی تهمزهٔ توت فرنگی. از سیاهدانه در در مصارف دارویی استفاده میشود.
سیاهدانه در فرهنگ زرتشتی از بهترین داروهاست و همیشه به دست ایرانیان بکار میرفته است. سیاهدانه برای افزایش نیروی ایمنی جان و تن سودمند است. همچنین حضرت محمد (ص) در مورد سیاهدانه فرموده اند : «هیچ بیماری نیست مگر شفای آن در سیاهدانه است جز مرگ»
برخی از خواص سیاهدانه
مصرف سیاهدانه برای زنان شیرده مفید است زیرا باعث افزایش ترشح شیر میشود.
تحقیقات نشان داده است مواد معدنی و ویتامینهای موجود در سیاهدانه در درمان دیابت، سل، بیماریهای قلبی و عروقی، کمخونی و میگرن مفید است.
اسیدهای چرب ضروری فراوان موجود در سیاهدانه آن را به نوعی مواد غذایی ضد سرطان تبدیل کرده که در حفظ سلامت پوست و مو نیز مفید است.
سیاهدانه آهن و پتاسیم فراوانی دارد و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث رفع مسمومیت خونی و یبوست میشود.
مصرف روغن سیاهدانه در برنامه غذایی در کاهش قند خون، تعادل فشارخون، بهبود آرتروز و التهاب لثه مؤثر است و کلیه و مجاری ادرار را تصفیه میکند.
سیاهدانه دارای خواص بسیار زیادی از جمله در درمان سرطانها، درمان زخم معده، نابودی سموم در کبد و نیز تنظیم سیستم گوارش بدن دارد.