آشنایی با سس و انواع آن – Sauce
سس (Sauce)، مایع غلیظ یا نیمه جامدی است که برای طعم و مزه دادن به انواع غذاها یا به عنوان چاشنی آنها به کار میرود. سس یک واژه فرانسوی است که خود ریشه لاتین دارد. برای مزهدار کردن غذا چاشنیهای گوناگونی بکار میرود که سسها جزئی از آنها هستند. سسها عموما تکمیل کننده طعم و عطر غذا هستند و خود به عنوان غذا مصرف نمیشوند.
تاریخچه مصرف سسها به زمانهای بسیار دور باز میگردد، در چین باستان از سویا سسی بسیار ارزشمند تهیه میشده است، که نه تنها به عنوان یک چاشنی بلکه به عنوان یک نماد از غذا و چاشنی در مراسمهای مختلف تهیه و مصرف میشده است. همچنین در یونان باستان نیز مصرف برخی سسها رواج داشته است. سس یک عنصر جدا ناپذیر از غذا در تمامی نقاط جهان است. بطور معمول سسها از یک قسمت بیشتر مایع تهیه میشوند اما برخی سسها نیز وجود دارد که قسمت جامد آن بیشتر از قسمت مایع میباشد همانند برخی ترشیها و سسهای اسپانیایی.
امروزه در سراسر دنیا سسهای بسیار مختلفی بر اساس منطقه جغرافیایی یا رنگ سس یا طعم آن تهیه میشود. برخی سسها بصورت سرد و برخی گرم در غذا یا به عنوان چاشنی در کنار غذا سرو میشود. بطور کلی میتوان سسها بر اساس شهرت منطقه جغرافیایی به سسهای آسیایی، سسهای فرانسوی، سسهای انگلیسی، سسهای ایتالیایی، سسهای اسپانیایی و حوضه آمریکای لاتین تقسیم کرد. همچنین سسها را میتوان بر اساس رنگ، طعم و ترکیبات به سسهای سفید، سسهای قرمز، سسهای قهوهای، سسهای شیرین، سسهای تند، سسهای میوهای، سسهای کرهای و دیگر انواع آنها تقسیم کرد.