طرز تهیه گمنه
گمنه یا گِوِنه یکی از غذاهای محلی استان بوشهر و البته خوزستان است که از لَلَک (بلغور ریز گندم) تهیه میشود. گمنه یکی از خوراکهای قدیمی جنوبی است که بیشتر بجای پلو استفاده میشده است و همراه خورش یا قلیه جنوبی میخوردند. گمنه در عین اینکه خوراکی بسیار مقوی و خوشمزه است، دستور تهیه بسیار آسانی دارد.
مواد لازم :
لَلَک یا بلغور ریز گندم ۲ پیمانه
آب (یا آب مرغ) ۲ پیمانه
پیاز ۲ عدد بزرگ
روغن و نمک به مقدار لازم
دستور تهیه :
نکته مهم در طبخ این خوراک این است که بلغور گندمی که تهیه میکنید، باید بسیار ریز باشد که نتیجه کار عالی شود. بلغور ریزدانه گندم را بدون روغن درون تابهای تفت بدهید یا در اصطلاح بلغور گندم را بو دادهاید به اندازهای که کمی رنگ آن عوض شود ولی نسوزد. پیازها را خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. به پیاز داغ آب گرم و کمی زردچوبه اضافه کنید و اجازه دهید تا بجوش آید و بعد به آن نمک و بلغور گندم تفت داده را اضافه کنید. با قاشقی مناسب به آرامی گمنه را هم بزنید تا آب آن کم شود و به یکسوم برسد. سپس درب ظرف را گذاشته تا به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه همانند برنج دم بکشد (میتوانید از دم کنی نیز استفاده کنید). مواظب باشید در این مدت شعله اجاق باید بسیار کم باشد و گرنه گمنه شما ته گرفته یا خمیری (شفته) میشود.
اهالی بوشهر برای اینکه گمنه آنها لطیفتر پخته شود یا در اصطلاح تیف در بیاید به این شیوه عمل میکنند : کمی میزان آب را بیشتر انتخاب میکنند و بعد از اینکه بلغور گندم یا همان للک را به آب اضافه کردند و للک کمی با آب جوش خورد و میزان آب کمتر شد، شعله اجاق را خاموش کرده درب ظرف را گذاشته تا به مدت ۱۵ دقیقه با شعله خاموش بماند. سپس شعله را روشن کرده تا دوباره به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد.