طرز تهیه برنج به دو روش آبکش و کته
یکی از مهمترین دستورهای آشپزی ایرانی درست کردن یک برنج با کیفیت و خوشمزه است. اما قبل از یادگیری روشهای گوناگون پخت برنج باید به نکته توجه کنید که خرید برنج درجه یک علاوه بر داشتن طعم و عطر خوب دارای «ری» زیاد است. این مورد باعث میشود، پلویی که درست میکنید برای تعداد نفرات بیشتری استفاده شود. حال به روشهای متفاوت پخت برنج میپردازیم :
۱. روش پخت آبکشی یا دمی :
بعد از خیس کردن برنج قابلمه مناسبی را آب کرده، بگذارید تا جوش بیاید سپس آب نمک برنج را خالی کرده و برنج را در آب جوش بریزید و بگذارید برنج جوش بیاید ، آنگاه یکی دوبار آهسته بهم بزنید و چند لحظه منتظر شوید تا مغز برنج کمی نرم شود بطوریکه وقتی دانه برنج را در دست له کردید مغز آن زبر و خشک نباشد و بعد برنج را در آبکش بریزید تا آب آن خارج شود بعد به نسبت ۲ پیمانه برنج ۲ قاشق غذاخوری ماست و یک قاشق غذاخوری روغن مایع ته قابلمه بریزید و هم بزنید و بعد برنج را از آبکش داخل قابلمه بریزید و اطرافش را بصورت مخروط بالا آورید .
درب قابلمه را با یک پارچه نخی و یا حوله تمیز پیچیده و روی قابلمه بگذارید و بعد قابلمه را روی اجاق با شعله کم به مدت ۲۵ دقیقه برای دو تا چهار پیمانه و مدت ۴۰ دقیقه برای چهار تا ده پیمانه برنج، قرار دهید تا دم بکشد.
۲. روش پخت کته :
ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بدون اینکه زیاد چنگ بزنید، بشورید تا آب برنج زلال شود و آنگاه آب برنج را کاملاً خالی کنید. برای هر پیمانه برنج مقدار یک و نیم پیمانه آب اضافه کنید و نمک را به اندازه لازم داخل آن بریزید. (برای هر پیمانه برنج یک قاشق چایخوری نمک )
به مدت ۲ الی ۳ ساعت به همین حالت بگذارید تا برنج کاملا خیس بخورد. قابلمه را روی اجاق با شعله متوسط قرار دهید و پس از آنکه جوش آمد نصف قاشق غذاخوری روغن مایع (برای ۲ پیمانه برنج ) به آن اضافه نموده و هم بزنید. هنگامیکه آب برنج رو به انتها است یک بار هم زده و سپس درب قابلمه را با یک پارچه نخی و یا حوله تمیز پیچیده و روی قابلمه قرار دهید و شعله اجاق را کم کنید تا به مدت ۱۰ دقیقه (برای ۲ پیمانه برنج ) برنج دم بکشد.
۳. روش پخت برنج با ماکروفر :
ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بدون اینکه زیاد چنگ بزنید بشورید تا آب برنج زلال شود و آنگاه آب برنج را کاملاً خالی کنید. دو پیمانه برنج و چهار پیمانه آب و نصف قاشق غذا خوری روغن مایع و یک قاشق چای خوری نمک را در ظرف مناسب مایکروفر خوب مخلوط کنید. ( باید توجه داشت که حجم ظرف به اندازهای باشد که سطح آب تا نصف ظرف قرار گیرد).
سپس ظرف را بدون درب ، مدت ۱۰ دقیقه با قدرت ۱۰۰% در داخل مایکروفر قرارداده و پس از خاموش شدن مایکروفر برنج را هم زده و درب ظرف را بگذارید و مدت ۱۰ دقیقه با قدرت ۷۰% در داخل مایکروفر قرار دهید.