نوقا – Nougat
نوقا یکی از شیرینیهای سنتی در خاورمیانه و اروپای جنوبی است که از عسل، شکر و سفیده تخممرغ به اضافه تکههای آجیل یا میوه تهیه میشود. واژه نوقا از زبان اکسیتان (pan nogat) یکی از شاخههای زبان رومی گرفته شده است و به نظر میرسد از لاتین panis nucatus به معنی “نان آجیلی” ریشه گرفته است. چندین و چند گونه از نوقا در کشورهای مختلف تهیه میشود که در ایران میتوان از گز اصفهان و نوقا تبریز از گونههای قدیمی نوقا نام برد.
در اروپا نوقا سه گونه اصلی دارد : نوقای سفید یا همان نوقا تبریز که در ایتالیا و اسپانیا بسیار رایج است، نوقای قهوهای که بدون استفاده از سفید تخممرغ تهیه میشود و بیشتر در فرانسه رواج دارد و نوقای آلمانی که ترکیبی از نوقا و شکلات فندقی میباشد.
روایات مختلفی از ریشه پیدایش نوقا وجود دارد، اما معتبرترین آن اشاره به این دارد که نوقا متلعق به خاورمیانه و منطقهای بین سوریه و ترکیه است. اولین اشاره مکتوب به نوقا در کتابی عربی در قرن دهم میلادی شده است، همچنین ابن حوقل جغرافیدان عربی در یکی از نوشتههای خود از این شیرینی خوشمزه به عنوان شیرینی منطقه منبج سوریه واقع در استان حلب یاد میکند. همچنین در زبان عربی از این شیرینی به نام ناطف یاد شده است. نوقا در زمان فتوحات مسلمانان در جنوب اروپا و اسپانیا وارد اروپا شد و با استقبال خوبی همراه شد.
هم اکنون در ایران نوقا به عنوان یکی از سوغات تبریز محسبوب میشود که برخی در زبان محلی به آن لوکا میگویند. نوقای گردویی یکی از قدیمیترین انواع نوقای تهیه شده در شهر تبریز میباشد.
(Visited 1,117 times, 1 visits today)
به این مطلب امتیاز دهید: