روغن و انواع آن را بیشتر بشناسید
روغن به دستهای از مایعات گفته میشود که به دلیل چگالی پایین با آب مخلوط نمیشوند. اصولا روغن به مایعاتی گفته میشود که در دمای اتاق بصورت مایع باقی میمانند به جز برخی روغنهای نباتی و روغنهای حیوانی. روغنها هم همچون چربیها متشکل از تری گلیسرید، مونوگلیسرید و مقداری هم دی گلیسرید میباشند. از آنجا که برخی از روغنها دارای چربی اشباع نشده هستند، در دمای محیط مایع باقی میمانند. روغنها انواع و اقسام مختلفی دارند که در کل برای مصارف خوراکی، درمانی و صنعتی از آنها استفاده میشود.
روغنهای خوراکی را معمولا از چربیهای نباتی (گیاهی) یا حیوانی بدست میآورند. تاریخچه مصرف انواع روغنها به زمانهای بسیار دور باز میگردد . روغنهای حیوانی در مناطق هند باستان، ایران باستان و کشورهای جنوب آسیا برای پخت غذا و حتی مصارف دارویی استفاده میشده است. در هند باستان روغن حیوانی را از شیر تازه گاو تهیه میکردند و آن را خوراکی بسیار مقدس میدانستند همانطور که گاو را مقدس میدانند.
روغنهای نباتی بخشی از تاریخ چند هراز ساله بشریت است و بطور وسیع در بسیاری از کشورهای آسیای میانه، شرق آسیا و حوضه مدیترانه استفاده میشده است. روغن دانه خشخاش، روغن زیتون، روغن کنجد، روغن بذر کتان، روغن بادام و روغن دانه پنبه از جمله روغنهایی است که استفاده خوراکی و دارویی آنها از دیرباز رونق داشته است.
روغنهای نباتی (گیاهی) را از گیاهان یا دانهی آنها استخراج میکنند. برخی روغنهای گیاهی از جمله روغن دانه شلغم روغنی یا روغن پنبه دانه، بدون انجام عملیات مخصوص بر روی آنها، برای مصرف انسان مناسب نیستند. روغنهای نباتی همچون دیگر انواع چربیها، از استرهای گلیسرین و همچنین از مخلوط انواع مختلف اسید چرب تشکیل یافتهاند. روش جدید استخراج روغن از دانهی گیاهان، به طریق شیمیایی و با استفاده از حلالهای خاصی میباشد. این روش، محصول بیشتری تولید میکند، با صرفهتر است و سریعتر هم انجام میپذیرد. روشی دیگر برای استخراج روغن از دانه گیاهان، بدون استفاده از حلال صورت میگیرد و به استخراج فیزیکی معروف است. در این روش روغن را با روشهای مکانیکی فشردن، استخراج مینمایند. از این روش معمولاً برای تهیه روغنهای خوراکی استفاده میشود.
معمولاً روغنهای نباتی رایج را از دانه گیاهان زیر به دست میآورند:
پنبه
شاهدانه
خردل
دانه شلغم روغنی
کانولا (نوع خاصی شلغم روغنی که میزان مواد سمی آن را به حداقل رساندهاند)
کنجد
آفتابگردان
کاجیره یا زرتک
دانه انگور
و دیگر انواع روغنهای نباتی
روغن بادام
روغن آووکادو
روغن ذرت
روغن کرچک
روغن پنبه دانه
روغن نارگیل
روغن فندق
روغن زیتون
روغن نخل (که از میوه درخت نخل آفریقایی به دست میآید)
روغن بادام زمینی
روغن کدو تنبل
روغن برنج
روغن دانه سویا
روغن گردو